Обсъждат морското пиратство на среща в Министерството на транспорта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:59 / 27.10.2010
1265
Предстои в началото на ноември, под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, да бъде проведена международна конференция за морското пиратство, в контекста на сигурността на водния транспорт. Това съобщи днес изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Сергей Църнаклийски на брифинг в МТИТС.

Темата за морското пиратство е изключително актуална в контекста на зачестилите през последните години пиратски нападения над търговски кораби, особено в района на Източна Африка и по-специално Аденският залив и крайбрежието на Сомалия. През последните години потърпевши станаха и български моряци, сред които и трима капитани. Морското пиратство неизбежно присъства и сред горещите теми за обсъждане на всички форуми на международните организации, свързани с морското корабоплаване, обясни Сергай Църнаклийски.

Това мотивира организаторите за по-активна българска позиция, с която да се предизвика международен отзвук и да се набележат пътища за разрешаване на проблема с пиратството. Сред тях са обмяна на опит и дискутиране на ситуацията съвместно с участниците в морската индустрия, допълни изпълнителният директор на Морска администрация.

На конференцията, която ще се проведе на 11-12 ноември в София, ще присъстват експерти от морския бранш от Европа, Америка, Африка и Азия, представители на Европейската комисия, както и официални държавни лица от Сомалия. Темата на форума е "Морското пиратство в контекста на сигурността на морския транспорт и отношението му към националната сигурност на България".

Сред основните цели, които си поставят организаторите са да бъде изследвано явлението "морско пиратство" и да бъдат определени основните причини за неговото появяване и съществуване; да се направи оценка на влиянието му върху формирането на международните практики в сферата на транспорта и сигурността, както и конкретното му отражение върху икономиката на България.

В днешната пресконференция взеха участие и Свилен Крайчев, заместник-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание, Димитър Димиктров, председател на Българската асоциация на морските капитани, Марин Пектров, секретар на Българска асоциация на корабопритежателите, Георги Минчев, председател на Бългапрска асоциация за спедиция, транспорт и логистика, Димитър Заяков, управител на "Риск Сълюшън", Мохамед Хюсейн Мохамед, член на комисията за Международно сътрудничество на парламента на Сомалия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).