Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обсъждат проблемите на семейства, отглеждащи дете с увреждане
Автор: Екип Varna24.bg 14:47 / 20.11.2015Коментари (1)11580
© Varna24.bg
На 27 ноември (петък) в хотел "Черно море" във Варна ще се проведе кръгла маса, организирана от Фондация "Деца с проблеми в развитието" по Проект "ДЕТЕ - Да споделим с вашето семейство".
 
"Целта на кръглата маса е да обсъдим въпросите, които вълнуват семействата на деца с увреждания, както и да споделим добри практики в подкрепа на семейства на деца с проблеми в развитието да имат и второ дете и постигане на балансиран подход към децата, осигуряващ оптимална здравословна семейна среда и предлагане на институционално и неформални решения", посочват организаторите.

Фондация "Деца с проблеми в развитието" възниква преди 9 г. като начинание за взаимопомощ на родители с деца с увреждания и настоящият проект е продължение на усилията й до момента за подобряване качеството на живот на децата с увреждания в България и насърчаване на механизми за взаимопомощ на семействата им. Целта на проекта е да инициира обществен дебат и да създаде платформа за информирана взаимопомощ за подкрепа за раждане на второ дете в семейство на дете с увреждане и за балансиран подход към децата, осигуряващ здравословна оптимална семейна среда.


Родителите на дете с увреждане са изправени пред повече трудности в сравнение с родителите на здраво дете, когато вземат решение дали да имат второ дете. Обстоятелствата, които анализират, са свързани с времето и енергията, необходими за отглеждане на второ дете и адекватното им разпределение между двете деца, материални съображения, породени от разходите за посрещане на нуждите на детето с увреждане, както и подкрепата, която второто дете може да окаже на детето с увреждане при отглеждането и развитието му и впоследствие при поемане на грижата за лицето с увреждане, когато родителите вече няма да имат възможност да се грижат за него. 

Често родителите на дете с увреждане отлагат появата на второ дете, до момента в който първото дете постигне по-голяма степен на самостоятелност. Статистиката сочи, че семейства, в които първото дете е с увреждане и имат второ дете, са с около 20% по-малко от семействата, в които първото дете е здраво. От друга страна, когато в едно семейство има две деца, а едно от тях е с увреждане, здравото дете се явява важен индикатор за качеството на живота и развитието на детето с увреждания. 

Анализът на двата въпроса е крайно необходим в България, където според данни на НСИ, НЦОЗА към МЗ и АХУ броят на лицата с различна степен на увреждания надвишава 600 хил. души (над 8% от населението). От тях над 10% са деца до 18 години. В допълнение по информация от членове и съмишленици на Фондация "Деца с проблеми в развитието" семействата, в които има поне едно дете с увреждания или проблеми в развитието, са над 50 хил. 

Тази статистика се явява на фона на смущаващата демографска криза в страната, като в периода 2005 -2013 г. населението намалява с 6.14%, а делът на децата от общото население намалява с близо 7%. Затова Фондация "Деца с проблеми в развитие" счита за належащо да инициира дебат и създаде платформа за информирана взаимопомощ за подкрепа за раждане на второ дете и за балансиран подход към децата, осигуряващ здравословна оптимална семейна среда.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.11.2015 г.
0
 
 
"и впоследствие при поемане на грижата за лицето с увреждане, когато родителите вече няма да имат възможност да се грижат за него" - това звучи отвратително! Горките втори деца... родени от родителите си с единствената идея да порастнат, за да бъдат болногледачи на болните си братя и сестри! Що за цинизъм и гнус! Не бих си позволила дори за минута да разсъждавам така спрямо здравото ми дете, то не е виновно, а и не е длъжно да поема грижата не само към абсолютно никого!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: