Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обсъждат вариант да бъде разкрито COVID отделение в болницата в Провадия
Автор: Пламена Николова 10:32 / 23.10.2020Коментари (0)1794
©
Заради бързото нарастване на заразените с COVID-19 инфекциозните отделения във Варна работят на прeдела си. В момента се обсъжда вариантът да бъде разкрито COVID отделение в болницата в Провадия. Очаква се там да бъдат открити 10 легла, съобщава БНТ.

Проблемът е липсата на медицински персонал и достатъчно квалифицирани кадри инфекционисти, които да лекуват пациентите с коронавирус. Заради очаквания ръст на заболели през следващите няколко месеца от Областния кризисен щаб във Варна ще настояват всички болници в града да увеличат двойно капацитета си за COVID отделения.

Областният управител Стоян Пасев припомни, че през март, по време на първата вълна в областта са открити 300 легла без оборудваната зала при извънредното положение.

"Болниците са готови за двойно на това, което в момента са дали като свободни легла - 120, до 300 легла спокойно може да станат на територията на област Варна. Човешкият фактор е основният проблем - няма доктори, надявам се да се помогне с медицински кадри от университета. Ние сме от малкото градове, които имат медицински университет на територията на областта, така че надявам се да прехвърляме кадри и от други болници, така че да запълним тази ниша". 

Областният управител обясни, че болницата в Девня е ремонтирана, но за съжаление има само един доктор и една медицинска сестра, и там е най-тежко положението. В Провадия доктори, макар и възрастни, има и те имат желание да работят.

Стоян Пасев заяви, че в момента идват пациенти и от съседни области - Шумен, Търговище, Разград, Бургас, а има и от София, затова леглата няма как да стигнат.

"Към днешна дата, имаме 10 свободни легла, но има и такива чакащи, които нямат положителен тест, но са с всичката симптоматика, т.е., тези, които идват от малките области поради липсата на лаборатории, изчакват до края на работния ден да излезе тяхната проба. Така че там са още 20-ина легла, от които половината поне са с доказан COVID-19".

Според Пасев до края на деня ще се напълнят и тези 20 легла, с които разполага област Варна.

"Ако трябва, ще се затварят цели болници, за да се откриват COVID отделения, това е жизнено важно. Думичката "няма" не фигурира поне в моя речник. Има болници, които имат свободни легла, действително в други отделения, трябва да се направи комбинация да се освободят още легла за нуждаещите се, иначе сме пред алтернативата да оставим хората на улицата", каза още областният управител.

Огнища на територията на областта няма, а големият резултат се дължи на дифузно разпространение. Започнали са масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки.



Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: