Обучават ученици от СУ "Гео Милев" как да изберат професия

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:35 / 07.10.2020
1246
Тенденциите в кариерите на бъдещето и връзката между образованието и потребностите на пазара на труда в следващите десет години ще бъдат обсъдени по време на специализирано обучение на тема: Тенденции в кариерите на бъдещето, организирано от Сдружение "С грижа за младите“, с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция "Образование и младежки дейности“.

В обучението участват 30 ученика от гимназиален етап от СУ "Гео Милев“ във Варна.

Причината за обучението е свързана с  дигитализацията  във всички сфери.

Очертава се голяма промяна на профила на професиите, които ще се търсят на пазара на труда в следващите десет години. Този мащабен преход ще засегне най-вече младите хора, които трябва да намерят своето първо работно място.

¾ от  младите  хора  в  България  са  сред  най‐късно  влизащите  в  пазара  на  труда  в  сравнение с другите държави от ЕС. Причината е от една страна липсата на трудов опит и допълнителна квалификация, но от друга  страна проблема в разминаването  между нуждите на пазара на труда, възникващите нови професии и предлаганите от средните училища образователните профили.

Решението на този проблем, екипът на Сдружение "С грижа за младите“ ще търси в познаване на тенденциите в кариерите на бъдещето, сред които най-голяма роля имат предприемачеството и упражняването на свободните професии, така наречените фрийланс услуги. 

С развитието на интернет технологиите тази възможност за заетост ще става все по-популярна и достъпна, смятат организаторите. "Домашният офис“ се превръща в нещо обичайно. Например в  Съединените щати в момента 30% от служителите са независими. Тенденцията е до 2027 г. да има паритет между наетите служители и самостоятелно заетите. Тази тенденция се формира и в Европа.

Всички участници в обучението ще получат сертификат Youthpass за придобитите знания и компетенции.

Обучението е част от проект: "Предприемачество и фрийланс услуги – Бъди в час с кариерите на бъдещето!“

 

 

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).