Обучение преди брак предлага варненският митрополит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:36 / 12.09.2014
611
Младите не осъзнават тайнството на брака, както и на кръщението. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред участниците в кръгла маса, посветена на християнството и семейните ценности, цитиран от БТА. Той е категоричен, че е необходимо сериозно да се помисли как младите хора да преминат през обучение преди да сключат брак.

Дискусията се проведе в рамките на Седмицата на православната книга и в нея се включиха представители на българската и руската Църква и на различни обществени организации.

Митрополит Йоан отчете факта, че през последните години нараства броят на желаещите да разтрогнат и църковния си брак, за да могат да сключат нов. Според него годишно тези случаи са между 150 и 170.

Владиката смята, че църквата може да помогне на младите много и да ги обучава как трябва да живеят съвместно, а не да гледат на църковния ритуал като на нещо рутинно. Той смята, че чрез предварителната подготовка на кандидатите могат да бъдат намалени разводите в страната, както и случаите на съвместно съжителство без брак.

Варненският митрополит предлага обучението да започва още в най-ранна възраст. Той е на мнение, че в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по религиозно обучение. Политическа воля за това обаче все още няма.

Митрополит Йоан посочи още, че църквата безпрекословно е против гейбраковете и не може да подкрепи подобни идеи. Тя е особено загрижена за младото поколение, подчерта още владиката.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Очаква в Община Варна да постъпят нови средства
Отличиха варненска директорка с наградата "Св. Иван Рилски"
Чудесна новина за варненци: Един от най-значимите културно-истори...
Кметът на Варна Благомир Коцев обяви супер новина във Фейсбук, св...
Колона коли блокира Крайбрежната алея! Каква е причината?
Поредната вандалщина във Варна. Ако ние не пазим, няма кой да ни ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).