Обучиха младежи във Варна за рисковете от сексуална експлоатация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:59 / 29.07.2019
1262
Над 200 деца, младежи и възрастни между 12 и 35 години се включиха в инициативата “Hope" (Надежда). Това е международна кампания, която се провежда в България, Белгия и Англия. Целта е да бъдат запознати хората с увреждания и от малцинствените групи с начините, по които могат да попаднат в сексуална експлоатация и как да се предпазят от това.

От началото на 2017-та година периодично се проведоха различни събития по темата. Дванадесет ментори изготвиха специална програма, включваща серия от работилници (workshop-и) и други дейности. Те се провеждаха на различни места в зависимост от участниците – младежки клубове, училища, центрове за настаняване от семеен тип, неправителствени организации и други на територията на Варна и региона. Работилниците включваха много практични съвети, ролеви игри и разговори с хора, които са били жертва на сексуална експлоатация. Наблегнато бе също и на комуникацията в Интернет, защото от там много често тръгва процеса по сексуална експлоатация. Цялата програма е базирани на метода “Пръстенът на безопасността" на канадския социолог Дейв Хингсбъргър.

През тази година по идея на участниците бяха създадени и видеоклипове показващи реални ситуации на сексуална експлоатация. Младежите сами изготвиха сценариите и участваха в реализирането им. Те са използват при работата с деца и младежи и чрез тях се повишава осъзнаването на рисковете от сексуална експлоатация.

На базата на програмата на менторите бе разработено учебно помагало за превенция на сексуалната експлоатация. Също предстои да се създаде и онлайн библиотека на сайта на организацията, в които да бъдат публикувани материали свързани с темата. Тя ще помогне на различни неправителствени организации, учители и други хора, които искат да работят в сферата на превенцията на сексуалната експлоатация. Така опитът от инициативата "Hope" ще бъде разпространен извън границите на Варна.

Финалът на кампанията бе поставен с конференция в Англия където партньорите от трите страни ("Британски институт за хора със специални потребности“ (BILD) – Бирмингам, "Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD) –Брюксел и социална асоциация "Св. Андрей“ – Варна) обсъдиха добрите практики и план за продължаване на работата по темата за превенцията на сексуалната експлоатация. Дейностите в рамките на инициативата са съфинансирани по програма "Дафне“ на Европейската комисия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).