Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обучиха младежи във Варна за рисковете от сексуална експлоатация
Автор: Екип Varna24.bg 11:59 / 29.07.2019Коментари (0)1243
©
Над 200 деца, младежи и възрастни между 12 и 35 години се включиха в инициативата “Hope" (Надежда). Това е международна кампания, която се провежда в България, Белгия и Англия. Целта е да бъдат запознати хората с увреждания и от малцинствените групи с начините, по които могат да попаднат в сексуална експлоатация и как да се предпазят от това.

От началото на 2017-та година периодично се проведоха различни събития по темата. Дванадесет ментори изготвиха специална програма, включваща серия от работилници (workshop-и) и други дейности. Те се провеждаха на различни места в зависимост от участниците – младежки клубове, училища, центрове за настаняване от семеен тип, неправителствени организации и други на територията на Варна и региона. Работилниците включваха много практични съвети, ролеви игри и разговори с хора, които са били жертва на сексуална експлоатация. Наблегнато бе също и на комуникацията в Интернет, защото от там много често тръгва процеса по сексуална експлоатация. Цялата програма е базирани на метода “Пръстенът на безопасността" на канадския социолог Дейв Хингсбъргър.

През тази година по идея на участниците бяха създадени и видеоклипове показващи реални ситуации на сексуална експлоатация. Младежите сами изготвиха сценариите и участваха в реализирането им. Те са използват при работата с деца и младежи и чрез тях се повишава осъзнаването на рисковете от сексуална експлоатация.

На базата на програмата на менторите бе разработено учебно помагало за превенция на сексуалната експлоатация. Също предстои да се създаде и онлайн библиотека на сайта на организацията, в които да бъдат публикувани материали свързани с темата. Тя ще помогне на различни неправителствени организации, учители и други хора, които искат да работят в сферата на превенцията на сексуалната експлоатация. Така опитът от инициативата "Hope" ще бъде разпространен извън границите на Варна.

Финалът на кампанията бе поставен с конференция в Англия където партньорите от трите страни ("Британски институт за хора със специални потребности“ (BILD) – Бирмингам, "Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD) –Брюксел и социална асоциация "Св. Андрей“ – Варна) обсъдиха добрите практики и план за продължаване на работата по темата за превенцията на сексуалната експлоатация. Дейностите в рамките на инициативата са съфинансирани по програма "Дафне“ на Европейската комисия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: