Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обясниха как и защо се кастрят дърветата в центъра на Варна
Автор: Пламена Николова 12:11 / 10.05.2019Коментари (0)4100
© Фейсбук
От район Одесос обясниха как и защо се окастрят дърветата в центъра на Варна. Ето какво споделиха от районната администрация:

Във връзка с множеството запитвания на граждани, предизвикани от прекратяването на формиращите резитби на клони на декоративни дървета по улици, булеварди, градини и междублокови пространства на територията на район "Одесос“, правим следното разяснение:

Резитбата на дървесната растителност е нормален процес, налагащ се от развитието и в градската среда, където за разлика от природата, условията са утежнени и съвсем различни. Активизирането на резитбите в града ни през последните 1-2 г. /след недостатъчното им извършване преди това, довело до прорастване на короните на дърветата/ прави впечатление на гражданите, като някои го подкрепят, други не.

На декоративните дървета се прави резитба:

За прочистване - отрязването на сухи, заболели и счупени клони

За оформяне и поддържане на короната

За подмладяване на короните-прави се на застарели дървета

Формиращите резитби се правят с цел правилното развитие на короните, както и за отстраняване на излишните клони. Така се създават равномерно развити и просветени корони.

На улиците, където дърветата не трябва да развият големи корони/поради близостта на фасадите на сградите/, се правят резитби за ограничаване на тяхното разрастване.

Периодичността за постигане на тази цел е през 3-4 г да се прави редовна резитба в зависимост от бързината на растежа на дърветата. От широколистните дървета най-добре понасят резитби акацията, липата, тополата, върбата, черницата, габърът, мекишът, ясенолистният явор. Сравнително добре се понасят резитбите и от клена, гледичията, копривката, шестилът и айлантът.

Резитбата на клони и корони на дървета на територията на община Варна се извършва въз основа на разгледани заявления и искания за резитби от физически и юридически лица в районните администрации, както и по преценка на специалистите "ЕК и Озеленяване“, следящи развитието на дърветата. Кметовете на райони съставят графици за резитби, които се възлагат на фирмите, поддържащи съответните райони съгласно сключените договори с община Варна с предмет: "Паркоустрояване-поддържане и изграждане на зелени площи, резитба и отсичане на дървета на територията на община Варна а 2019 г. по обособени позиции“.

Резитбите на дърветата се извършват по указания и в присъствието а районните специалисти "Озеленяване и екологичен контрол“. Те осъществяват първичен пряк контрол при изпълнение на възложените дейности, свързани с поддържането на зелените площи.

Развитието на дърветата в обществените зелени площи се следи както от районните специалисти, така и от специалистите "Озеленяване“ от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ на община Варна.

Поради разлистването на дърветата и навлизането във вегетативния период, са прекратени формиращите резитби на клони на декоративни дървета по улици, булеварди, градини и междублокови пространства на територията на район "Одесос“. Към момента има доста неизпълнени заповеди за отсичане на дървета, което създава предпоставка за инциденти с хора и имущество.

В район "Одесос“ продължава работата по поддържане на зелената система с изпълнение на заповеди за отсичане и премахване на сухи клони, опасни за живота и здравето на хората.

Заповедите за отсичане на дървета се издават след направен оглед от районните специалисти, които дават информация към община Варна за наличие на сухи и болни дървета/ с прогниване, хралупи и гъби по стволовете/. След това експерти "Озеленяване“ от община Варна правят оглед на съответните дървета и изготвят санитарна експертиза за състоянието на дърветата на база, на която се издава заповед за отсичане, подписана от упълномощен от кмета на общината заместник-кмет.

Премахнатите дървета се компенсират със засаждането на млади дървета 1 към 3 на подходящи за това места.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: