Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обясниха как и защо се кастрят дърветата в центъра на Варна
Автор: Пламена Николова 12:11 / 10.05.2019Коментари (0)4122
© Фейсбук
От район Одесос обясниха как и защо се окастрят дърветата в центъра на Варна. Ето какво споделиха от районната администрация:

Във връзка с множеството запитвания на граждани, предизвикани от прекратяването на формиращите резитби на клони на декоративни дървета по улици, булеварди, градини и междублокови пространства на територията на район "Одесос“, правим следното разяснение:

Резитбата на дървесната растителност е нормален процес, налагащ се от развитието и в градската среда, където за разлика от природата, условията са утежнени и съвсем различни. Активизирането на резитбите в града ни през последните 1-2 г. /след недостатъчното им извършване преди това, довело до прорастване на короните на дърветата/ прави впечатление на гражданите, като някои го подкрепят, други не.

На декоративните дървета се прави резитба:

За прочистване - отрязването на сухи, заболели и счупени клони

За оформяне и поддържане на короната

За подмладяване на короните-прави се на застарели дървета

Формиращите резитби се правят с цел правилното развитие на короните, както и за отстраняване на излишните клони. Така се създават равномерно развити и просветени корони.

На улиците, където дърветата не трябва да развият големи корони/поради близостта на фасадите на сградите/, се правят резитби за ограничаване на тяхното разрастване.

Периодичността за постигане на тази цел е през 3-4 г да се прави редовна резитба в зависимост от бързината на растежа на дърветата. От широколистните дървета най-добре понасят резитби акацията, липата, тополата, върбата, черницата, габърът, мекишът, ясенолистният явор. Сравнително добре се понасят резитбите и от клена, гледичията, копривката, шестилът и айлантът.

Резитбата на клони и корони на дървета на територията на община Варна се извършва въз основа на разгледани заявления и искания за резитби от физически и юридически лица в районните администрации, както и по преценка на специалистите "ЕК и Озеленяване“, следящи развитието на дърветата. Кметовете на райони съставят графици за резитби, които се възлагат на фирмите, поддържащи съответните райони съгласно сключените договори с община Варна с предмет: "Паркоустрояване-поддържане и изграждане на зелени площи, резитба и отсичане на дървета на територията на община Варна а 2019 г. по обособени позиции“.

Резитбите на дърветата се извършват по указания и в присъствието а районните специалисти "Озеленяване и екологичен контрол“. Те осъществяват първичен пряк контрол при изпълнение на възложените дейности, свързани с поддържането на зелените площи.

Развитието на дърветата в обществените зелени площи се следи както от районните специалисти, така и от специалистите "Озеленяване“ от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ на община Варна.

Поради разлистването на дърветата и навлизането във вегетативния период, са прекратени формиращите резитби на клони на декоративни дървета по улици, булеварди, градини и междублокови пространства на територията на район "Одесос“. Към момента има доста неизпълнени заповеди за отсичане на дървета, което създава предпоставка за инциденти с хора и имущество.

В район "Одесос“ продължава работата по поддържане на зелената система с изпълнение на заповеди за отсичане и премахване на сухи клони, опасни за живота и здравето на хората.

Заповедите за отсичане на дървета се издават след направен оглед от районните специалисти, които дават информация към община Варна за наличие на сухи и болни дървета/ с прогниване, хралупи и гъби по стволовете/. След това експерти "Озеленяване“ от община Варна правят оглед на съответните дървета и изготвят санитарна експертиза за състоянието на дърветата на база, на която се издава заповед за отсичане, подписана от упълномощен от кмета на общината заместник-кмет.

Премахнатите дървета се компенсират със засаждането на млади дървета 1 към 3 на подходящи за това места.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: