Обявиха за виновен, но не наказаха клошар, убил свой познат от страх при самоотбрана

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:25 / 10.02.2021
1371
Варненският окръжен съд призна за виновен 62-годишния Свилен М., за това че на 21.01.2020 г., причинил смъртта на свой познат вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. Деянието е извършено в Провадия при превишаване пределите на неизбежна отбрана в състояние на уплаха, съобщиха от пресслужбата на съда. 

От януари 2020 г. жертвата Ерджан К. и извършителят на престъплението живеели в къща на мъж, на когото помагали в отглеждането на животните му. Двамата съжителствали при скотски условия и били клошари. За да преживяват, събирали вторични суровини и ги продавали. Със спечеленото от предадените отпадъци мъжете си купували алкохол. Отношенията им били добри, като единственото неразбирателство помежду им бил отказът на Свилен да допуска в къщата жената на Ерджан. Подсъдимият обяснявал това със забрана от собственика на имота.

На 09.01.2020 г. Свилен М. изпил доста алкохол в компанията на приятелката си и нейния брат. След това се прибрал в къщата и легнал да спи. Събудил се от удари нанасяни от Ерджан, който го питал защо не пуска жена му в къщата. 

Свилен успял да се изправи, взел тухла и отвърнал с нея на ударите на Ерджан. С ръба на тухлата го ударил два пъти в главата. Ерджан се свлякъл на земята, а подсъдимият напуснал помещението. Свилен споделил за инцидента с трима души, като един от тях се обадил на тел. 112. Ерджан бил отведен в болница, където в следствие на тежката черепно-мозъчната травма починал на 21 януари. 

В заключението на назначената комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза на Свилен М. вещите лица посочват, че той е действал в състояние на уплаха.

Прокуратурата посочи, че по делото с превес са смекчаващите отговорността обстоятелства. 62-годишният Свилен е съдействал на разследващите органи, направил е самопризнания и е имал добро процесуално поведение, като се е явявал винаги, когато е било необходимо.

Окръжен съд – Варна призна Свилен М. за виновен, но тъй като престъплението е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана в състояние на уплаха, съгласно чл. 12, ал. 4 от НК, не му наложи наказание.

Присъдата може да бъде протестирана пред Апелативен съд – Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).