Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обжалват 18-годишна присъда за убийство, извършено преди близо 5 години
Автор: Екип Varna24.bg 11:40 / 21.04.2016Коментари (2)680
© Varna24.bg
Състав на Варненския апелативен съд разгледа днес жалбата на Иван Радев срещу 18 годишна присъда на Окръжен съд Шумен (ШОС), признал вината му за убийството на 77 годишен мъж, извършено през лятото на 2011 година в Нови пазар.

Пресслужбата на съда припомня, че в края на ноември миналата година ШОС присъди 18 години затвор при първоначален строг режим за 59 годишния мъж, признат за виновен затова, че на 10 юни 2011 година в Нови пазар умишлено убил Васил Атанасов. 

Пред първата съдебна инстанция делото е преминало при условията на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се отказал от изслушване на голяма група свидетели и вещи лица, оспорил е фактическата обстановка, посочена в обвинителния акт и не е признал вината си за убийството.

Пострадалият пенсионер живеел сам в апартамент в Нови пазар. Двамата се познавали защото работили известно време заедно в завод "Китка". 

Радев често се нуждаел от парични средства тъй като играел хазартни игри, а нямал постоянни доходи. Във фаталния ден той отишъл до дома на Васил, но пенсионерът отказал да му даде заем. Под предлог, че иска да го почерпи за рождения си ден, Радев влязъл в апартамента на пострадалия. Според обвинението между двамата възникнал конфликт и се стигнало до физически сблъсък. Васил бил повален на леглото. Радев взел домакински нож и нанесъл с него три силни удара в гърдите на възрастния мъж. Единият бил смъртоносен. Подсъдимият преровил жилището, за да търси пари, изхвърлил ножа в печката, след което го напуснал като взел един от ключовете и заключил отвън входната врата. Тялото на Васил Атанасов било открито два дни по-късно от съседи и роднини.

В мотивите към първоинстанционната присъда се отбелязва, че разследването по делото е било нетипично затруднено от два фактора. Личната лекарка издала съобщение за смърт без да направи обстоен преглед. Роднините открили пораженията върху тялото и сигнализирали полицията, но вече били започнали да почистват и да подреждат апартамента. Огледът бил направен без местопроизшествието да е запазено. Радев, който имал 5 присъди в биографията си бил сред заподозрените. Той е разпитван от служители на ГД "Криминална полиция" - София, но не му е било повдигнато обвинение. Разследващите иззели ДНК материал от ноктите на убития мъж, но поради погрешна увереност на оперативния работник, че разполага със сравнителен материал от заподозрения не бил взет материал за изследване от Радев. Едва 2 години по-късно, по законов ред била изискана ДНК проба от Иван Радев, а при сравнителния анализ се установила идентичност с биологичния материал, намерен по ноктите на трупа на Васил. 

В жалбата си пред втората съдебна инстанция Радев твърди, че след като местопроизшествието не е било запазено, а доказателствата били компрометирани, липсвали доказателства за вината му. Подсъдимият счита, че свидетелите, на които се е позовал ШОС, за да признае вината му са ненадеждни. Той настоява, че осъдителната присъда е несправедлива и се основава само на базата на предположения. Подсъдимият, който и днес не се призна за виновен, поиска от Апелативния съд делото да се върне на прокуратурата или да бъде напълно оправдан.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хората са способни на какви ли не гимнастики, за да отърват кожицата. На този му пожелавам да си остане в затвора.
Aнонимен
на 21.04.2016 г.
0
 
 
убиваш и след пет години ....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: