Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Очакват продължаване на замразения "Южен поток", било то и с ново име
Автор: Екип Varna24.bg 13:57 / 18.05.2015Коментари (0)2173
© Impact Press Group
"Към момента договорът за газопровода "Южен поток" е действащ. Една част от тръбите са на трето кейово място, а другата на корабите. Страните по договора продължават да изпълняват задълженията си, макар че проектът е замразен". Това заяви изпълнителният директор на Пристанище Варна Петър Сеферов, по време на днешната пресконференция по повод 109-та годишнина на Порта, предаде Дарик.

По думите на Сеферов ръководството на пристанището има пълното основание да очаква, че в един момент проектът ще продължи, независимо какво ще е неговото име.

"Засега нямаме развитие по въпроса с "Южен поток", но имаме действащ договор, като и двете страни по него изпълняват своите задължения. В един момент ще има някакво развитие - най-малкото ще натоварят тръбите", обясни Сеферов.

От началото на годината дейност е реализирана по друг проект за газопровод. През първото четиримесечие на годината пристанището е обработило и новопривлечен товар - 29 000 тона газопроводни тръби за Азербайджан.

Ръст от 15% на обработените товари отчитат от пристанище Варна от началото на годината, като до момента са обработени над 3,6 млн. товари. Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи. Статистиката отчита ръст от 8,9% и при другия структуроопределящ товар за пристанището - контейнерите. До момента са претоварени над 51 000 TEU (единици). С 30,50% пък повече е общият размер на реализираните приходи към края на месец април, като те надхвърлят 23 млн. лева.

"Най-доброто за нас е когато успяваме да привлечем транзитни товари, тъй като почти сме обхванали всичко по вноса и износа. Основните ни товари са зърнените и товарите на девненските заводи. Друг транзитен товар, който успяхме да привлечем, е алуминият, като правим всичко възможно да работим по всякакви нови проекти. За всички нас основна цел е да обработваме товарите колкото може по-бързо и безопасно", коментира Сеферов.

Очакваните инвестиции, които ще бъдат направени в пристанището през тази година, надхвърлят 11 млн.лв. Половината от тези пари ще са за инфраструктура, а останалото за техника и закупуването на контейнерообработваща машина.

"Предстои закупуването на нови тилови машини, съоръжения и товарачна техника, планирани са проекти за рехабилитация на настилки, ж.п. коловози, подкранови пътища, подстанции, пристанищни складови съоръжения и сгради. Освежаваме и сградата на Морска гара, като до момента пристанището е реализирало инвестиции в размер на 2 млн. лв.", каза изпълнителният директор на Порт Варна.

Предвижда се и обособяването на зона за достъп в тила на 1 и 2-ро кейово място на терминал Варна - Изток. За целта ще бъде отворена плъзгаща врата, която ще се разположи до оградата и при събития ще се отваря в зависимост от експлоатационните възможности. "Няма да е точно определена зоната, а ще е променлива. Когато има събития ще се отваря вратата, като основната наша цел е обработката на товари и пътници. При идването на круизните кораби този район трябва да е отцепен. След ремонтните дейности, които няма да окажат влияние на основната претоварна дейност и съхранение на товарите, ще се създадат условия за подобряване обслужването на очакваните круизни кораби. Рехабилитацията ще създаде много по-добри и безопасни условия за приемане на автобусите, предназначени за обслужване на круизните пътници", коментира Сеферов.

От началото на годината са били отказани 22 посещения на круизни кораби, като за сезона се очакват посещения от 11 кораба. По думите на изпълнителния директор на пристанище Варна кризата в Украйна е оказала негативно влияние върху броя на пасажерските кораби, които ще акостират във Варна.




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: