Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Одобриха 18 номинации за награда "Варна" в сферата на науката и образованието
Автор: Пламена Николова 16:39 / 12.05.2022Коментари (0)2335
©
Общо 18 личности и колективи са номинирани за награда Варна“ за 2022 г. в сферата на науката и образованието. Предложенията бяха одобрени на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет.

Трима професори и четири научни колектива са номинирани за отличието в областта на науката и висшето образование.

В системата на предучилищното и основното образование номинациите са 11. Трима ученици и трима учители ще получат индивидуални награди. С престижното отличие ще бъдат удостоени и колективите на пет варненски училища и детски градини.

Предстои предложенията да бъдат разгледани на заседание на Общинския съвет следващата седмица. Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 24 май в Юнашкия салон.

Номинациите в сферата на науката и висшето образование са:

I. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

Проф. д-р ист.н. Иван Русев – за изключителен принос в изследването и популяризирането на все още непознати събития, процеси, факти от българската история в средата на XIX век, по-специално от историята на Варна и Варненско по онова време. За монографията му "Кримската война 1853 – 1856: "Атласът на Наполеон III" и българските земи“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна с ректор проф. д-р Валентин Игнатов – във връзка с 60-годишния юбилей и изключителния принос на висшето училище в обучението и формирането на специалисти в областта на медицината, фармацията, общественото здраве и здравните грижи. Активно участие на студентите и преподавателите в обществения и културния живот на Варна и в утвърждаването на международния авторитет на Варна като университетски град.

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

Проф. д-р Теменуга Стоева, дм – за изключителен принос при създаването и логистиката в условията на извънредно положение на първата високотехнологична PCR-лаборатория в Източна България, базирана на територията на УМБАЛ "Света Марина“ – Варна.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков – за изпълнението на научноизследователския проект "Индикативно проучване за районите, подходящи за развитие на аквакултури в морските пространства на Република България“.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

 ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

Проф. д.ю.н. Иван Русчев – за висок професионализъм, за цялостен принос в организирането и осъществяването на учебната и научноизследователската дейност, както и за повишаване нивото на подготовка на студентите от Юридически факултет на Варненския свободен университет  "Черноризец Храбър“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Творчески колектив с ръководител проф. д-р Юрий Дачев – за разработване на научния труд "Българско черноморско крайбрежие“.

ІV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

Няма номинация.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Творчески колектив с ръководител проф. д.т.н. Николай Джагаров – за изпълнение на научен проект  "Интегрирани безжични сензорни мрежи за диагностика на корабно електрообзавеждане“.

Номинации за награда "Варна“ 2022 г. в системата на предучилищното и училищното образование: 

І. "Ученик на годината" в областта на общообразователната подготовка

Александър Русев – ученик от 12 "б“ клас в Първа езикова гимназия. Ученик с висока езикова култура по английски, немски и руски език, с отлично развито логическо мислене и огромен потенциал в дисциплини като физика и математика. Награден с дипломи и грамоти от няколко международни и национални състезания: Physics Cup – TalTeh 2021, Physics Unlimited Premier Competition, Thomas Jefferson Physics Olimpiad, Пролетно национално състезание по физика и в национални олимпиади по същия предмет.

Габриела Нейчева – ученичка от 12 "б“ клас в IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри“. Отлична ученичка, която с мотивация, постоянство и предприемчивост е постигнала впечатляващи резултати. Лауреат е на националния кръг на Олимпиадата по френски език. Има спечелено първо място на националното състезание по английски език "Creative writing“ и награда от "Ротари-Евксиноград“. Отличена е в състезанието на Американския университет в България – AUBG MultiTalent Quest. Участва активно като доброволец в много и различни мероприятия.

ІІ. "Ученик на годината" в областта на професионалната подготовка

Пьотр Нестеров – ученик от 12 клас в Спортно училище "Георги Бенковски“. Ученикът израства като национален състезател по тенис и извоюва редица призови места в държавни и международни турнири и първенства. Има спечелени: второ и трето място в турнир на ITF; трето място на ROLAND GARROS JUNIOR CHAMPIONSHIPS; второ място на европейско първенство; второ и пето място на US OPEN до 18 години, както и първо място сингъл и отборно на държавни първенства. Той постига резултати, достижими само с много талант, целеустременост и постоянство, както и с труда на неговия треньор Кристиян Илиев.

ІІІ. "Учител на годината" в областта на предучилищното образование

Няма номинации.

ІV. "Учител на годината" в областта на обслужващите звена

Галина Станишева – старши учител по музика, диригент на детски хор "Добри Христов“ в ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна. Достоен наследник на създателите на детски хор "Добри Христов“ към Общински детски комплекс –  Варна. Вече 6 години съхранява почти 70-годишната история на хора, работи за неговия творчески авторитет и високата музикална подготовка на децата. Трудът, теоретичната подготовка, педагогическият такт, индивидуалният подход в работата й с над 100 деца, личат от многобройните участия, завоюваните отличия и призовите места на хора в редица престижни национални и международни фестивали и конкурси.

V. "Учител на годината" в областта на основното образование

Няма номинации.

VI. "Учител на годината" в областта на средното образование

Нела Димова – учител по история и цивилизации в Първа езикова гимназия. Дългогодишна и всеотдайна учителка по история, с творчески и новаторски дух, работеща за познаването и запазването на будната историческа памет сред учениците и младите хора. Нейни ученици постигат най-високи резултати на държавни зрелостни изпити, национални състезания и олимпиади по история, а техни авторски документални филми са отличени с призови места. Тя е инициатор и организатор на редица проекти, конкурси и фестивали, влезли в националния календар на МОН, както и на редица партньорства с български и европейски училища, с НПО-та и Европейския младежки парламент.

VII. "Учител на годината" в областта на професионалната подготовка

Христинка Тодорова – главен учител по професионална подготовка във Варненска търговска гимназия "Георги Стойков Раковски“. С иновативни методи и подходи Христинка Тодорова вече 26 години подготвя успешно своите ученици от гимназията в избраните от тях професионални направления. Освен отлични оценки в училище, нейните възпитаници са извоювали над 11 призови места и награди от национални и международни състезания. Активно участва в научни конференции и семинари, където с докладите и публикациите си споделя своя опит и добри практики.

VIII. "Колектив на годината" в областта на предучилищното образование 

Детска градина № 38 "Маргаритка“ с  директор Параскева Люцканова. Целият екип на детското заведение умело съчетава в своята работа традиции и новаторство, висок професионализъм и всеотдайност. Ярък пример е за приобщаване на децата със специални образователни потребности. Колективът инициира и участва в множество проекти, местни и национални инициативи и внедрява успешно интердисциплинарно проектно-базирано обучение. Екипът споделя своите добри практики и научно-методически опит чрез публикации и участия в конференции. За периода на номинацията ДГ № 38 "Маргаритка“ има над 18 грамоти и отличия от различни събития, конкурси, участия.

Детска градина № 23 "Иглика“ с  директор Марчела Петрова. Екипът на ДГ № 23 "Иглика“ е спечелил признанието на родителите и местната общност чрез дейността си, постигнатите резултати (образователни и възпитателни) и отличията, получени от различни форуми, инициативи, участия. Образователната институция успешно реализира на своята територия проекта "Медиация в детската градина“ и редица други с обществено значение. През годината има многобройни награди и грамоти от конкурси и фестивали. Колективът е пример за отдаденост, професионализъм и модерен подход в образованието.

ІХ. "Колектив на годината" в областта на основно училищно образование и обслужващи звена

III Основно училище "Ангел Кънчев“ с директор  Марионела Николова. Пример за екип, който, освен за образователната подготовка на учениците, отдава своята творческа енергия и неуморен труд за изграждането им като социално отговорни личности. Колективът полага усилия за създаване на екологична култура у своите възпитаници, за нетърпимост към прояви на агресивно поведение, модератор е и в междуличностните отношения на различни нива. Училището е пример за успешен модел за приобщаваща среда за деца със специални образователни потребности. Многобройни са успехите на колегията, изразени както чрез постиженията на учениците, така и чрез личните им участия в конференции, семинари и реализирани училищни, регионални, национални и международни проекти и програми.

Основно училище "Петко Рачев Славейков“  с директор  Таня Петрова. Благодарение на целия екип училище "Петко Р. Славейков“ е сред водещите учебни заведения по резултати от националните външни оценявания в 4. и 7. клас. Наред с устойчивите модели, с които поддържа фокуса на доброто образование, колективът интегрира технологиите в учебния процес и развива дигиталните умения на учениците. Постиженията на възпитаниците и техните учители се изразяват в редица отличия от конкурси у нас и в чужбина. Многобройни са инициираните и реализираните национални и международни проекти, програми, фестивали, форуми.

Х. "Колектив на годината" в областта на средно училищно образование и обслужващи звена

Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“ с директор Жулиета Петкова. 116-годишна модерна и успешно функционираща образователна институция за деца със зрителни затруднения и специални образователни потребности. Работещо по най-високите стандарти, училището е уникално по своята същност, с педагогически модели и практики без аналог в България. Колегията е национален и международен обучител на кадри, участник е в над 12 европейски и световни конференции за образованието на зрително затруднени деца, домакин е на множество международни конференции и семинари. За учениците е създадена приобщаваща среда, максимално покриваща спецификите на всеки един ученик. Въпреки своите затруднения възпитаниците участват в художествени състави с дългогодишна творческа история и жънат успехи на международни и национални сцени.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: