Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Одобриха само едно предложение за почетен гражданин на Варна
Автор: Пламена Николова 12:38 / 09.08.2019Коментари (0)1624
©
Само едно предложение за почетен гражданин на Варна получи одобрение от ПК "Култура и духовно развитие“. С пълно единодушие общинските съветници подкрепиха кандидатурата на проф. Милко Коларов – композитор, диригент и музикален педагог, носител на множество престижни национални и международни награди.

Проф. Коларов е един от последните ученици на Панчо Владигеров. Негови произведения са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света. Проф. Коларов допринася в значителна степен за издигане авторитета на българското музикално изкуство и престижа на Варна. През последните 27 години той е една от емблемите на ММФ "Варненско лято“, а като преподавател и диригент на симфоничния оркестър на НУИ "Добри Христов“ и на камерния ансамбъл "Ссимфониета“ той е подпомогнал творческото израстване на редица инструменталисти, композитори и музикални педагози. Творчеството на проф. Коларов е една от културните визитни картички на Варна. През 2018 г. той бе отличен с най-високия орден в сферата на културата – "Св. св. Кирил и Методий“ огърлие, за високите му творчески постижения и особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството в България.

Още седем личности бяха номинирани от  инициативни комитети за почетни граждани на Варна, но те не събраха достатъчен брой гласове от членовете на комисията. За най-високото отличие на общината бяха предложени: проф. д-р Димитър Камбуров, създател на варненската ортопедична школа и дългогодишен ректор на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“; актьорът и режисьор Мариус Куркински; създателят на Народно читалище "Стара Варна 2010“ Ламбрин Сотиров; дългогодишният директор на Държавния архив в града Борислав Дряновски, както и Станимир Троянски – единственият български академик, произлязъл от Варна. Треньорът по спортна гимнастика Стефан Стаматов Стефанов и Пенко Златев Николов, емблематична фигура в българския хандбал, също бяха номинирани.

Приетото днес решение на комисията по култура не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет. Крайното решение ще бъде взето на заседание на местния парламент.

Общинските съветници одобриха също тазгодишните носители на почетни знаци.  С почетен знак "За заслуги към Варна" – златен, ще бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов   и краеведът и родоизследовател Атанас Пеев. Същото отличие ще бъде връчено и на Детско-юношеския театър "Златно ключе“ и първият професионален частен театър във Варна "Българан“.

Почетен знак "За заслуги към Варна" – сребърен, ще получат Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ "Христо Ботев 1928“, и Кичка Христова – народна певица, художествен ръководител и диригент на певчески състави.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: