Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Официално започна новата академична година в Икономически университет – Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:42 / 15.09.2022Коментари (0)1144
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Новата академична 2022/2023 година в Икономически университет – Варна беше открита официално с тържествена церемония на 15.09.2022 г. В приветственото си слово ректорът проф. д-р Евгени Станимиров отправи множество пожелания към младите хора, които се довериха на  първото висше икономическо училище в България, за да бъдат обучавани в него: "Скъпи първокурсници, убеден съм, че още от днес много хора като мен ще започнат да ви дават непоискани съвети. И те ще са резултат от искрена загриженост към вас. Но реализацията им ще бъде ВАШ ангажимент. Начинът, по който ще подходите, ще бъде следствие на ВАШИ решения. Рискът от понасяне на последствията също ще е ВАШ. Надявам се възможно по-рано да се убедите, че УСПЕХЪТ е РАБОТА, а работното време е 24/7/365. За постигане на успех никой не ни е длъжен. Няма значение какво другите мислят за нас и за нашия успех. Те не знаят контекста, как сме постигнали успеха, през какви лишения сме минали, за да успеем. Винаги ще има хора, които ще ни изглеждат по-успели от нас. Но дали и ние познаваме контекста? Каква цена са платили, за да стигнат до там? Като деца всички ние сме чели приказки, в които накрая доброто побеждава и всички заживяват весело и щастливо до края на живота си. Това е практически невъзможно. Успехът не е еднократен и необратим акт. Той е в режим 24/ 7/365. ВИЕ САМИ ще се убедите, че в българския фолклор са закодирани послания, които могат да бъдат интерпретирани неправилно. Ще се уверите, че в живота ултиматуми от рода на: "Кърпичке, дай да ям!“ или "Петленце, запей! (с надежда от човката му да падат жълтици)“ НЕ РАБОТЯТ! ВИЕ САМИ трябва да се погрижите за ВАШЕТО бъдеще и да сте готови да поемете позитивните, но и не толкова добрите последствия от вложените или спестените усилия! Оказва се, че успехът изисква няколко неща: подготовка, спусък, мащаб и инерция!“

Водещ на тържествената церемония беше зам.-ректорът по учебната дейност и акредитацията доц. д-р Силвия Благоева. Официални гости на събитието бяха д-р Илин Димитров – министър на туризма, Иван Портних – кмет на Община Варна, Симеон Костадинов – зам.-областен управител на Варненска област; от името на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – иконом Стефан Николов, председател на Църковното настоятелство на Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично“ – Варна; Лилия Христова – директор на Дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна и член на Съвета на настоятелите на ИУ – Варна; академичното ръководство на ИУ – Варна; бивши ректори на висшето училище, студенти и родители.

От името на първокурсниците слово произнесе Максимилиан Илчев – студент в първи курс "Счетоводство и одит“. Той е сред приетите с най-висок бал и един от 25-имата зрелостници в страната с национална диплома за отличен успех на МОН,  завършил с пълни шестици по всички учебни предмети от дипломата за средно образование и отлични резултати на държавните зрелостни изпити. "Днес ние, първокурсниците, отваряме нова страница в нашата житейска летопис. Започваме я тук, в Икономически университет – Варна. Вековен университет, стъпил върху своите утвърдени в историята корени и традиции и устремен към бъдещето. Следващите години за нас ще са изключително важни. Висшето образование не е само ново количество знания, а е преди всичко качествено нов начин на мислене. Ще бъдем изправени пред много препятствия, колебания и изпитания, с които не сме се сблъсквали досега, но както е казал немският писател Ерих Кестнер, "от камъните, които блокират пътя ни, можем да построим нещо красиво“ и  вярвам, че сме избрали правилното място, което да ни научи как. Бидейки част от общността на Икономически университет – Варна, ще ни бъдат предоставени възможности, които очакват от нас да се пресегнем към тях и да ги използваме, за да постигнем целите и мечтите си. Ако мога да ви дам един съвет той ще е – смело напред. Каквото и да премисляте, колкото и плашещо да е то – давайте. Направете го! Не се страхувайте да поемате рискове, да мислите нестандартно, да опитате нещо ново, нещо непознато. Само така ще успеете не само истински да се реализирате, но и да достигнете съвършенството, което се крие във всеки един от нас. Не е ли това причината поради която днес прекрачваме вратите на тази столетна институция?!“ – заяви Максимилиан Илчев.

След тържествената церемония първокурсниците получиха своите студентски книжки. Освен това те имаха възможността на 14 и 15 септември да опознаят своя университет и клубовете по интереси в рамките на информационните дни, организирани специално за тях.

Икономически университет – Варна посреща академичната 2022/23 г. с нова хибридна облачна инфраструктура и иновативно сътрудничество с български висши училища – партньори. Постоянното подобряване, обновяването и модернизирането на наличната образователна инфраструктура с цел осигуряване на комфортна и споделена качествена среда за обучение на младите хора са сред приоритетите и текущите успехи на университета. Всички места по държавна поръчка във висшето училище са запълнени. Кандидатстващите бяха значително повече от определените места. Засилен интерес към предлаганата образователна услуга бе регистриран още по време на ранния прием, когато са заети 72% от квотата за държавна поръчка в образователно-квалификационна степен (ОКС) "бакалавър“. Най-желаните специалности на ранен прием бяха: "Дигитални медии и ПР“, "Счетоводство и финанси“, "Счетоводство и одит“, "Бизнес икономика“, "Информатика и компютърни науки“ и др.

При основния прием сред най-желаните специалности бяха: "Маркетинг“, "Финанси“, "Мениджмънт“, "Икономика и търговия“, "Стокознание и митническа дейност“ и др. В дистанционна форма на обучение най-търсени са специалностите "Индустриален бизнес и предприемачество“, "Финанси“, "Счетоводство и одит“, "Икономика и търговия“. Сериозен интерес има и към специалностите с преподаване на английски език "Бизнес и мениджмънт“ и "Международен бизнес“. За най-предпочитаните специалности се конкурираха по повече от 10 – 15 кандидат-студенти за едно място.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: