Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Официално започна новата академична година в Икономическия университет
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 19.09.2018Коментари (0)1908
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С тържествена сесия в зала АУЛА на 19.09.2018 г. официално беше открита академичната 2018/2019 година в Икономически университет – Варна. В приветственото си слово ректорът проф. д-р Пламен Илиев заяви: "Отбелязването на 99-та учебна година в историята на Икономически университет – Варна е не просто идея за споделяне на дългогодишна история, а последна стъпка към едно изключително знаменателно събитие – сто години от създаването на най-старото висше търговско училище в България. Особено значимо е, че десетилетия наред успяваме да отговорим на толкова много и различни във времето предизвикателства. Успяваме, защото сме заедно. Успяваме, защото инвестираме. Успяваме и сега, когато посрещаме новата учебна година с модернизирана база, пълни аудитории и преизпълнение на държавната поръчка за прием на студенти с над 15%. През текущата година броят на зрелостниците в България е 55 000, а реално кандидатстващите в българскитe университети са около 35 000. При тази ситуация към 15.09.2018 г. Икономически университет - Варна записа за обучение в образователно-квалификационна степен "бакалавър“ 1 600 студенти, т. е. с около 200 над определената държавна поръчка.“ Проф. д-р Пламен Илиев поздрави първокурсниците с избора им на университет и добави: "През годините ще имате възможност да откриете, че  обучението във висшето училище е период на изпитания, в който ще тествате желанието да постигнете мечтите си. Да бъдеш приет за студент в Икономически университет – Варна е само началото. Пътят ви в професионален план, вашата кариера, ще зависят от вашата смелост. Смелост да кажете на глас какво очаквате от нас; смелост да защитите идеята си; смелост да спорите с вашите преподаватели. Затова бъдете смели и отстоявайте своята позиция!“

Най-желаните специалности сред новоприетите студенти в ИУ – Варна са "Туризъм“, "Финанси“, "Мениджмънт“, "Маркетинг“. Сериозен интерес регистриха и новите специалности "Дигитални медии и ПР“ и "Мобилни и уеб технологии“, в които са записани общо над 100 студенти. Атестат за интереса към образователната услуга на ИУ – Варна е преизпълнението на държавната поръчка за прием с около 15 процента. 12 първокурсници са приети с максимален бал.

Водещ на тържествената сесия беше зам.-ректорът по учебната дейност и акредитацията проф. д-р Евгени Станимиров. Официални гости на събитието бяха областният управител на Варненска област Стоян Пасев, кметът на Община Варна Иван Портних, свещеник Стойко Стойков от Варненската и Великопреславска света митрополия, Лилия Христова - директор на Дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна, председателят на Окръжен съд – Варна Марин Маринов, председателят на варненския Районен съд Ерна Якова, бивши ректори на учебното заведение, студенти и родители. 

Присъстващите студенти и преподаватели бяха приветствани от областния управител Стоян Пасев: "Вярвайте на преподавателите си. Те мислят само доброто за Вас. Избрахте верния път. Това е университета, това е града. За мен е чест откакто съм областен управител 10-ина пъти да режем с проф. Илиев ленти. Оценка е и, че има министър от вашия университет.“

"За мен е чест да открия новата учебна година в тази емблематична сграда на най-старото висше търговско училище в България. Икономическият университет е еталон за висше образование в страната. Във вас, студенти, виждаме бъдещето, а бъдещето е във вашите ръце“, поздрави първокурсниците кметът Иван Портних.

От името на първокурсниците слово произнесе Радина Славова, приета с максимален бал 24 специалност "Финанси“.

Поздравителни адреси по случай новата академична година ИУ – Варна получи от народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ в 44-то НС, 3-и МИР – Варна, кмета на Район "Приморски“ Петя Проданова, Националното представителство на студентските съвети, ректора на ТУ – Варна проф. д-р Росен Василев, ректора на МУ – Варна проф. д-р Красимир Иванов, ректора на ВСУ "Ч. Храбър“ проф. д.пс.н. Галя Герчева и др.

След тържествената сесия се състоя поздравителен концерт с участието на фолклорен ансамбъл "Гергана“ и талантливи студенти от ИУ – Варна. Освен това първокурсниците имат възможността на 19 и 20 септември да опознаят своя университет и клубовете по интереси в рамките на информационните дни, организирани специално за тях.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1606) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: