Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Огледални вселени" от Кипър в Зона "Нира Арт" във Варна
Автор: Пламена Николова 16:22 / 03.08.2022Коментари (0)722
©
“Огледални вселени" е проектът на София Хаджипапа и Деми Енгезу - две дами от света на изкуството на Кипър. Проектът се представя за пръв път пред българска публика във варненската Зона за творчески комуникации “Нира Арт". Изложбата е част от съпътстващата програма на фестивала “Карантината" и се открива на 4 август от 17:00 на ул. “Св. Климент" 23 Б, съобщи Нина Локмаджиева.

“Поредица от илюстрации бе отправната точка за този проект - разказва София Хаджипапа. - Първоначално рисунките бяха проектирани като дигитални илюстрации, съпровождащи две поетични книги, издадени през 2021 г. в София от поетите Василка Петрова-Хаджипапа и Георги Константинов. Илюстрациите бяха показани като лимитирани цианотипни отпечатъци върху архивна хартия А3 през ноември 2021 г. в Никозия, Кипър, и дадоха идеята за настоящото предложение. В този проект се интересуваме от пресечната точка между медиите и пренасянето на атрибути от една медия в друга, създавайки нови, хибридни форми."

От една страна, София Хаджипапа преминава от ръчна към дигитална и отново към ръчна техника, като в крайна сметка използва цианотипия - медия, традиционно използвана във фотографията, за рисуване на отпечатъци, като по този начин създава медия, която не е нито фотография, нито рисуване, нито гравюра, а може би и всичко това.

От друга страна, Деми Енглезу надгражда тези статични изображения, за да създаде движещи се образи, като по този начин създава творби, които не са нито просто анимации, нито просторисунки.

А освен всичко това, съществува и нивото на текста - превръщането на поезията във визуалнаформа и нейното отражение в статичното и движещото се изображение.

В изложбата в Зона “Нира Арт" са представени цианотипни отпечатъци на илюстрациите, заедно с паралелни прожекции на движещи се изображения/анимации, базирани на тези илюстрации, в които е вплетен и текстовият елемент на поезията.

Подробности търсете в тук: https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768www.ArtVarna.net

http://thequarantine.org/bg/festival/

Д-р София Хаджипапа е активен визуален артист, тя живее в Кипър, доцент е поизобразително изкуство във Факултета по изкуства на Европейския университет в Кипър.Завършва бакалавърска степен по живопис в Националната художествена академия в София, където защитава и магистърска степен по живопис, и докторантура по история и теория на изкуството. Освен с живопис се занимава с видеоарт, интервенции в публични пространства, инсталации и проекти с участие, илюстрации на стихотворения, корици на книги и напоследък сценичен дизайн.

От 1999 г. насам е представяла свои творби в много самостоятелни и групови изложби в Кипър и в чужбина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: