Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Огнище на Африканска чума по свинете в Пловдив вдигна на крак институции във Варненско. Вземат се спешни мерки
Автор: Димитър Щерев 13:59 / 03.04.2024Коментари (0)1572
©
На заседание на областна епизоотична комисия (ОЕК) за област Варна, водено от заместник областния управител Огнян Рачев, бяха представени и обсъдени мерките, които трябва да се предприемат съгласно Плана за действия по отношение на животновъдни обекти за отглеждане на свине в лични стопанства във връзка с болестта Африканска чума (АФЧ) при домашните свине.

Комисията заседава по повод постъпило писмо от директора на Областната комисия по безопасност на храните - Варна (ОДБХ) и Заповед на Изпълнителния директор на Българска агенция безопасност на храните (БАБХ) за привеждане на областта в състояние на повишена епизоотична готовност по отношение на болестта АФЧ при свине, отглеждани при домашни условия.

Д-р Костадинка Маринова - директор ОДБХ-Варна, уточни, че на територията на страната към момента е констатирано само едно огнище АФЧ в област Пловдив.

Представителите на всички компетентни по темата институции, включени в работата на ОЕК бяха запознати със задачите и с дейностите, които предстоят.

Сред тях са – предоставянето на информационни материали по отношение на регистрацията на животновъдните обекти и спазване на мерките за биосигурност, поставянето на табели с информация относно предотвратяването на нерагламентирано изхвърляне на животински отпадъци по пътища, по ЖП гари, автогари, пристанища, летища, гранични места и др.

Сред мерките и срокове по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с Африканската чума по свинете, се предвиждат три последователни инвентаризации на свиневъдни обекти "личните стопанства“ през месеците април, юли и октомври тази година. Една инвентаризация трябва да бъде в присъствието на официалния ветеринарен лекар. Този род проверка /инвентаризация/ ще се извършва както в регистрирани лични стопанства, така и във всички други, в които се отглеждат свине.

В заседанието на областната епизоотична комисия стана ясно, че ще бъде повишен и контролът от страна на МВР по отношение на нелегално превозване на прасета. Ще се извършват проверки на превозни средства за откриване произхода на всяко прасе или свински продукт.

Общините от областта ще трябва да предприемат действия по одобряване на терени в населените места за обезвреждане на трупове на животни и странични животински продукти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: