Оградата на ВТГ заприлича на наклонената кула в Пиза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
12:15 / 02.09.2014
1521
Бивши и настоящи ученици от
ВТГ "Г. С. Раковски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Оградата на Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски" буквално заприлича на наклонената кула в Пиза. Разликата е, че макар сградата да е стара, а школото с традиции, наклоненият зид няма да спечели на Варна овации за архитектурна уникалност, или поне що се отнася до конкретния казус. Че оградата драстично се е наклонила и в даден момент реално може да се срути и да затисне или децата от училището, или минувачите по бул. "Княз Борис I", алармираха читатели на "Народно дело".

Според наблюденията им започналият процес по изкривяване на зида, върху който е монтирана металната ограда, вече е очеваден. Това потвърди и проверка на медията. Разбира се, няма опасност оградата да се срути всеки момент, но ако не се вземат навременни мерки и зидът бъде оставен на саморазрухата, днешните предупреждения ще станат факт рано или късно. Дори и с просто око е видно, че старият зид с течение на годините се е наклонил, а на места мазилката е започнала да пада, увреждайки тухлената конструкция отдолу. Дори желязната врата към двора на училището се е изметнала заради деформацията на тухлената ограда.

Наклонената ограда обаче е предизвикателство, пред което ще застане новият директор на гимназията Калинка Попстефанова, която встъпи в длъжност в първия ден на септември. Тя пое поста от досегашния ръководител на училището Мариана Михайлова, която се пенсионира. Попстефанова от края на 2012 г. до април 2013 г. бе зам.-кмет по образованието в община Варна. Преди това бе дългогодишен ръководител на дирекция "Младежки дейности и спорт".

"Оградата наистина е доста деформирана и предходното ръководство на училището е направило постъпки за решаването на проблема, но това едва ли ще стане през тази година", коментира Попстефанова.

Тя посочи, че още преди да прекрачи прага на школото, чието ръководство пое буквално преди ден, е забелязала проблема. "Обясниха ми, че корените на дърветата в двора притискат оградата и затова е в това състояние", каза Попстефанова.

Тя посочи, че има изработена количествено-стойностна сметка за предстоящия ремонт на зида, с която предстои да се запознае. "Проблемът трябва да се реши, но при тазгодишния бюджет това надали ще стане в близките няколко месеца. Пари са нужни и ще се търсят", коментира още новият директор.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).