Огромен проект на стойност 138 лева стартира във Варненска област

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
17:11 / 21.11.2023
8817
Официална церемония – "Първа копка“ на обект "Реконструкция на участък от магистрален водопровод Девня-Варна  - II етап от Помпена станция "Чуката“ в посока с. Припек“ се проведе днес в района на кв.“Акациите“ община Белослав.

Строителната площадка е на територията на три общини – Белослав / градът и землището на с. Страшимирово/, община Девня, както и землището на с. Слънчево – община Аксаково. Строителите – "Водопроводи - Варна“, "Автомагистрали Черно море“ и "Спедстрой“ ООД са планирали реконструкцията да бъде извършена за 780 дни. Ще бъдат подменени тръби с дължина 3400 метра.

На церемонията присъстваха професор Андрияна Андреева – областен управител на област Варна, която е възложител на обекта чрез "ВиК – Варна“ ООД, управителят на водоснабдителното дружество инж. Веселин Русев, главният му инженер - Крачев, зам. главният инженер Георги Стоилов и Сава Коев – ръководител на проект № BG16M1OP002-1.016-0009 “Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от "ВиК» ООД.

Участъкът от водопровода, който е част от първия главен водопровод, осигурявал вода за Варна, е строен преди близо 65 години, обясни главният инженер на "ВиК – Варна“ ООД инженер Крачев. Вложените тогава материали – бетонните тръби и връзките между тях са отдавна амортизирани. Новите стоманени тръби, с които ще бъде извършена реконструкцията, са метални със специални покрития - отвън срещу корозия, а във вътрешната им част – с покритие с допустимост за питейно-битово водоснабдяване. Тези покрития гарантират едновременно безопасност за качеството на водата и по-дълъг живот за тръбите.

Общата стойност на проекта е 138,4 млн. лв, от които 96,8 млн.лв са безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС по процедура чрез директно предоставяне.

Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).