Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Огромна кооперация "изяде" "Къщата с папагалите" във Варна
Автор: Пламена Николова 08:30 / 29.04.2021Коментари (0)13420
Огромна кооперация погълна "Къщата с папагалите" на ул. "Славянска" във Варна, видя репортер на Varna24.bg.

Идеята за симбиоза между миналото и настоящето, с която през юли 2019 г. стартира строителството на сградата, се оказа само проект "на книга". 

Тогава бе заявено, че фасадата на рушащата се стара сграда, паметник на културата, ще бъде запазена и съхранена за поколенията, втъкана в модерна нова кооперация. 

Постройката, известна като "Къщата с папагалите" заради архитектурният орнамент на фронтона, изобразяващ два папагала, бе дело на знаменитият архитект Стефан Венедикт Попов и скулпторът и архитект Кирил Шиваров. Строена е през 1922 г. 

Според информацията, поставена на оградните пана на строежа, търсената визия за новата сграда е да бъде по-скоро фон, на който се подчертават пропорциите, детайлите на дограмата и фасадната пластика на старата фасада, стил Сецесион.

От информационните табели около строежът ставаше ясно още, че това е "Проект с вдъхновение под мотото "Да вдъхнем живот на старите фасади".

През септември 2019 г., както медията ни информира, фасадата на "Къщата с папагалите" бе почти изцяло съборена. Тогава от старата фасада на сградата беше останала около 1/3, а багери разчистваха отломките от стария градеж. 

Тогава в разговор с репортер на медията ни, техническият ръководител на обекта обясни, че се работи по проект, съгласуван с Министерство на културата. Според него се предвижда да бъде запазена 1/3 от фасадата, като голяма част от нея е премахната, защото е твърде опасна и се руши. В същото време обаче реставратори са направили всички отливки на елементите по старата фасада, които ще бъдат възстановени в автентичният им вид, но ще бъдат вписани симетрично в новата сграда. Така, че духът и обликът на старата къща или поне част от нея, действително да бъдат запазени и вписани в новия строеж, като визията му отвън ще бъде запазена, но вътрешността ще бъде нова и модерна. 

"Стремим се да запазим вдъхновението на тази сграда, строена през 1922 година. Постарахме се, извикахме реставратори, взеха отливки от папагалите и останалите орнаменти и те ще бъдат възстановени. Защото това е символиката на сградата, но ще е вързана с новия обект. Сградата беше в критично състояние, на гредоред, беше рухнала и опасна. Имаме си проект, според който сме оставили само тази част, която е сравнително здрава и няма начин да се срути. Останалото ще бъде възстановено", увери Наско Терзиев, технически ръководител на строителната фирма, изграждаща кооперацията. 

Днес обаче от "Къщата с папагалите" стоят изтърбушени руини, които най-вероятно скоро ще бъдат разчистени и паметникът на архитектурата ще остане като спомен в черно-бели снимки от архивите на града.



Още по темата: общо новини по темата: 19
16.06.2021 »
30.01.2020 »
15.11.2019 »
30.09.2019 »
08.08.2019 »
20.05.2019 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: