Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Охрана пази от иманяри крепостта Кастрици край Евксиноград
Автор: Екип Varna24.bg 11:19 / 07.08.2015Коментари (0)995
© Impact Press Group
Находки от няколко империи намират археолозите при разкопките на крепостта "Кастрици" в Евксиноград, разказва ръководителят на проучването проф. Валентин Плетньов пред БТА.

За радост на археолозите крепостта се намира на територията на резиденцията и охраната е сериозна. Затова и няма иманярски набези, а и проучваната крепост е много добре запазена.

Професорът се надява, че след като привършат реставрациите, част от крепостта ще бъде отворена за посещение от туристите.

Историята тук започва още от 5-6 век, а разцвета ѝ е през 12-13 век, когато италиански търговци картографирали местността. Дори в картите на моряците от този период може да се намери отбелязана крепостта.

Пикът ѝ обаче е по времето на цар Иван Александър, когато тук процъфтява търговска дейност. Последно пък се споменава за нея в документи на султан Сюлейман Великолепни през 16 век.

"Това е уникален за българската археология град, защото е от малкото крепости по Черноморието, която е много добре запазена и върху нея няма съвременно строителство", обясни Плетньов.

През последните 10 години е изследвана повече от половината от крепостта, която е с площ от 15 декара. Разкрити са площади, улици, две църкви, гъсто застроени сгради по двете страни на улиците, някои от тях залепени за крепостната стена, с градостроене, характерно за Средновековието.

А находките са разнообразни. От осемте проучени сгради са изскочили процесиен кръст, сребърна икона на Богородица, монети на няколко български царе, също така и на влашки войводи. Намират се и стари, татарски монети, венециански солдини, вероятно остатък от усилната търговска дейност.

Тази година за пореден път са намерени монети на мамелюшките султани от Египет. Това е една куманска династия, която успява да създаде своя държава в Египет през 14 - началото на 15 век. Тези монети са носени от пътуващи търговците по Черноморието.

"Между крепостните стени на "Кастрици" са откривани и доста златни монети, но през тази година за съжаление нямаме такава находка. Попадали сме на съкровище от 52 монети на византийските императори, сечени след Йоан Дука Ватаци", разказва археологът.

В момента експедицията обработва находките, които в скоро време ще заемат своето място в експозицията на Варненския археологически музей.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: