Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Около 2000 дози ваксини за деца ще пристигнат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:15 / 21.12.2021Коментари (0)1190
©
42 хиляди ваксини срещу коронавируса за деца между 5 и 11 години пристигнаха у нас. Те са разпределени в София, Пловдив и Велико Търново. Разкрити са над 60 пункта за ваксиниране в страната, като във Варна те ще бъдат 3. Още в ранния следобед се очаква в морския град да пристигнат близо 2 хиляди ваксини.

Около 2000 дози се очаква да пристигнат във Варна. Там ще има 3 пункта за ваксинация на деца, съобщава БНТ.

Ваксини няма да бъдат поставяни във всички имунизационни пунктове във Варна. Местата ще са Регионалната здравна инспекция, там кабинетът ще работи в понеделник и петък, пунктът в Центъра за спешна медицинска помощ, който ще работи в сряда, и в поликлиниката, която се намира в двора на Многопрофилната болница "Св. Анна".

Родителите трябва да знаят, че предварително трябва да запишат децата си за имунизация. Информация има в сайта на здравната инспекция във Варна.

Засега в града са записани 7 деца, интересът е слаб.

"Нито съм про, нито съм анти ваксината, просто съм мислещ човек и специално за децата родителите трябва да си вземат решението. Не бих ваксинирала детето си, защото просто не съм сигурна какво ще последва", коментира жител на Варна.

От РЗИ се надяват да не се стигне до изхвърляне на неупотребена ваксина, затова организират ваксинирането с предварително записване по телефона. Правят се групички от 10 деца, които ще бъдат имунизирани наведнъж в определен имунизационен център, за да не се изхвърлят ваксини, обясни епидемиологът д-р Мая Томова.

Макар че няма задължително изискване, детските ваксини в кабинета на Центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат поставяни от педиатър.

Задължително преди поставяне на ваксина ще бъде проведен разговор с родителите, снемане на анамнеза, която трябва задължително да бъде направена, освен това на децата ще бъде извършен преглед - мерене на температура, преглед на гърлото, допълни д-р Томова.

Ковид ваксините за деца са доставени, утре обявяват подробности за прилагането им

По повод на страничните реакции д-р Томова заяви, че те са сходни както и при всички останали ваксини, които са в имунизационния календар.

"Най-често това е зачервяване на мястото на убождане, лека болка, лек оток, евентуални мускулни болки, втрисане, температура. Но това са временни и преходни странични ефекти", каза д-р Томова.

Необходимо е разстоянието между двете ваксини - от Националния имунизационен календар и COVID да бъде минимум 14 дни, поясни д-р Томова.

Ваксинацията няма да бъде извършена ако се установи, че детето е болно или има друго заболяване, което не е било установено преди да посети пункта за ваксинация, или ако има алергия към предишна ваксина.

Децата не трябва да се имунизират, ако в момента са болни, ако се лекуват с кортикостероиди или са получили тежка алергична реакция от предишна ваксина.



Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: