Около 6 пъти е намалял уловът на кефаловите риби по Черноморието ни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:15 / 22.05.2012
574
Около шест пъти е намалял уловът на кефаловите риби по българското Черноморие. Това каза Радослава Бенева, ихтиолог от Института по рибни ресурси /ИРР/ Варна. По нейна информация, кефаловите риби са използвали Варненско и Бургаско езеро за да зимуват, но сега тези езера са силно замърсени и те са загубили своето местообитание. За изчезващ вид се счита и езерната цаца. Има данни, че се среща в Шабленско и Дуранкулашко езеро.

Изчезването на черноморската скумрия се запазва като тенденция от години, допълни Константин Михайлов, ръководител секция Ихтиология, в Института по рибни ресурси /ИРР/ Варна. Той посочи, че има възстановяване на някои дънни риби и сардината. В сравнение с рецесията, която се е наблюдавала в края на 80-те години, сега се наблюдава възстановяване, което е във връзка с общото заздравяване на Черноморската екосистема, понижаване на електрофикация, установяване на контрол в някои от приморските държави, което довежда до това, че рибни запаси като сафрид и хамсия, се забелязват признаци на възстановяване в техните биологични параметри и биологични стойности. Все още е рано да се каже, че има изцяло подобряване, но има положителна тенденция. Провеждат се в момента изследователски снимки върху калкана и трицоната, които са таргетни видове. Предстои да бъдат направени и върху уседнали видове като сафрида и хамсията. По проект на АКОБАН /Организация за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и прилежащата Атлантическа зона/ предстои да бъде извършена оценка на китоподобни. По неофициални данни общият брой на делфините в черно море наброява между 120 000 - 150 000. Константин Михайлов допълни, че осезаемо е намалял броят на изхвърлените на брега делфини. През 2006г. техният брой е достигал 67, докато за периода февруари 2010 - февруари 2011, намерените тела на делфини по крайбрежието е 47.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна Благомир Коцев обяви супер новина във Фейсбук, св...
Колона коли блокира Крайбрежната алея! Каква е причината?
Поредната вандалщина във Варна. Ако ние не пазим, няма кой да ни ...
Възмутен варненец: Камионите постоянно си минават, но това никой ...
Ето какво интересно събитие има във Варна днес
Голяма изненада очаква варненци и гости на града!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).