Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Окръжен съд – Варна допусна екстрадицията на гражданин на Северна Македония, издирван за изтърпяване на присъда в родината си
Автор: Екип Varna24.bg 16:41 / 10.06.2021Коментари (0)1500
©
Окръжен съд – Варна допусна екстрадиция на Далибор Я. - гражданин на Северна Македония, който е издирван от родината си за изтърпяване на 9- годишна присъда за извършени сексуални посегателства срещу три малолетни деца, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Престъпленията са извършени през октомври 2011г. в Охрид, като Далибор Я. е бил задържан в ареста от 27.10.2011 до 20.02.2013 г. През 2019 г.  37-годишният мъж е бил признат за виновен от Основния съд в Охрид, като присъдата му е била потвърдена през 2020г. от Апелативния съд в Битоля. На Далибор Я. е било наложено едно общо наказание от 9 години "лишаване от свобода“ за сексуално насилие над три деца – едно на 10г. и две на 12 г. Заедно с него подсъдим е бил и друг мъж, който снимал посегателствата над децата с телефон. Той също е бил признат за виновен и осъден на 3 г. и 6 месеца затвор.

Давността на наказанието изтича на 25.02.2040 г.

Властите в югозападната ни съседка са издали червена бюлетина от Интерпол, с която са обявили за издирване Далибор. Той е бил арестуван на 27 април тази година от служители на I РУ - Варна.  Женен е за българка, а до 2020г. е имал Разрешение за постоянно пребиваване в Република България.

 Пред Варненския окръжен съд Далибор Я. заяви, че не е съгласен да бъде екстрадиран доброволно. Защитата му поиска да бъде отказано предаването на лицето с довода, че присъдата е била постановена задочно и издирваният не е знаел за наказателното преследване срещу него. Поискано беше молещата държава да даде гаранции, че на лицето ще се осигури повторно разглеждане на делото с право на пълноценна защита. Прокуратурата възрази с довода, че Далибор Я. е знаел за наказателното преследване срещу него, тъй като е бил задържан в ареста и е имал възможност да участва в процеса.   

Варненският окръжен съд отхвърли искането на защитата за събиране на допълнителни гаранции от Северна Македония за повторно разглеждане на делото срещу Далибор Я. Тричленният съдебен състав допусна екстрадицията му, тъй като прецени че изпратените документи от молещата държава отговарят на законовите изисквания. Изпълнено е и условието деянието да съставлява престъпление, и в двете държави, за което се предвидено наказание "лишаване от свобода“ повече от 4 месеца.

Решението подлежи на въззивна проверка от Апелативния съд -Варна








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: