Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Окръжен съд – Варна сподели с колеги от Европа опит при разглеждане на дела, касаещи деца, жертви на престъпление
Автор: Пламена Николова 17:37 / 23.03.2021Коментари (0)1910
©
Ръководителят на Наказателно отделение в Окръжен съд – Варна, съдия Иваничка Славкова участва в международен семинар на тема "Предотвратяване на вторична и повторна виктимизация на деца жертви на престъпление“, за да сподели добрите практики на институцията в тази област, съобщиха от пресслужбата на съда.

Събитието събра онлайн над 260 професионалисти от Европа, работещи както в сферата на детското правосъдие, така и в сферата на наказателния процес изобщо. Форумът беше организиран от South-East European Research Centre in Greece (SEERC) в рамките на проект E-PROTECT II. Фокусът му беше как да продължи да се прилага имплементараната в областта на наказателното право Директивата за пострадали 2012/29/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2012 г. за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Съдия Славкова запозна участниците в семинара с практиката в Окръжен съд – Варна да работят специализирани съдебни състави за разглеждане на дела с участието на деца. Този модел беше въведен преди шест години, като Варненският окръжен съд единствения окръжен съд, работещ и досега по този начин.  Представени бяха и интересни аспекти от процеса по практическо приложение на така наречените "сини стаи“, които се използват за изслушване на деца жертви у нас, повдигайки въпроси относно тяхното значение за прилагането на методологията за детско правосъдие в България.

В съдебният район на Окръжен съд – Варна, такова специализирано помещение с видеоконферентна връзка беше създадено през 2016 година. Подкрепа за реализацията на т.нар. "Синя стая“ оказаха Община Варна – осигурила имота, Министерството на правосъдието, с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В момента помещението се ползва съвместно от органите на съдебната власт във Варна, полицията, Регионалната дирекция "Социално подпомагане".

Съдия Славкова обясни, че "синята стая“ е дала възможност, разпитът на малолетен и непълнолетен свидетел да се извършва при избягване на контакт с обвиняемия. "Децата жертви бяха приравнени на лица със специфични нужди от защита – тези, за които трябват допълнителни средства за избягване на вторична и повторна виктимизация, сплашване и отмъщение, емоционално или психическо страдание, включително запазване на достойноството по време на разпит“, обясни магистратът. 

"Опитът ми в последните години показва, че независимо от несъвършенствата на законодателството, чрез общи усилия и координация между отделните институции,  на всяко местно ниво е възможно да се наложат добри практики“ каза съдия Славкова.

Международният семинар, продължава и на 24 март 2021 г. с дискусии и лектори с богата експертиза в сферата на детското правосъдие, които ще споделят повече за прилагането на европейските стандарти при оценката на риска на деца жертви на престъпление.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: