Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Окръжна прокуратура – Варна отчита значително намаляване на престъпността за 2020 година
Автор: Пламена Николова 16:27 / 09.03.2021Коментари (0)2374
© Varna24.bg
Архив
Данните, касаещи съвместната дейност на Окръжна прокуратура - Варна и Областната дирекция на МВР за 2020 г., затвърждават тенденцията за намаляване на престъпността на територията на Варненския съдебен район. Това обобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов в съвместно изявление с директора на ОД МВР в града старши комисар Даниел Пашов след проведено работно съвещание на ръководствата на двете структури, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.

Беше направена кратка ретроспекция в статистическите данни, която очерта важна тенденция. В периода от 2014 г. до 2019 г. се наблюдава ежегоден спад в броя на регистрираните престъпления, като в началото на периода те са били 7239 за година, а в края на периода са 6265. През 2020 година тази тенденция се запазва и регистрираните престъпления са 5880.

Окръжният прокурор на Варна обърна внимание на различните предизвикателства през 2020 година и изрази своето удовлетворение, че работата в условията на пандемия и обявеното извънредно положение в страната и в света във връзка с разпространението на коронавирус инфекцията, както и извънредните мерки, не са намалили ефективното взаимодействие между оперативните служби на МВР, на митницата, на контролните органи и прокуратурата.

Един от основните акцентите в дейността на Прокуратурата и МВР през 2020 г. беше противодействието на битовата престъпност и разследванията срещу лица с две и повече обвинения. Съобразно взетите противоепидемични мерки и наложените ограничения, и въпреки големия брой на засегнати служители на МВР от КОВИД-19, на територията на областта са проведени 23 специализирани полицейски операции в 59 населени места. Тези операции са координирани предварително с прокуратурата, като в резултат на тях са задържани общо 314 лица, влияещи на криминогенната обстановка. 255 от тях са били задържани по конкретни неприключени досъдебни производства.

Като пряк резултат от тези операции са образуваните 59 досъдебни производства за различни престъпления. Привлечени са в качеството на обвиняеми 42 лица, като на 17 от тях, по искане на прокурорите, са взети от съдилищата мерки за неотклонение "задържане под стража“. От образуваните 59 досъдебни производства са приключени 38 дела, от които 15 са внесени за разглеждане в съд.

Констатирани са 234 случая на управление на МПС след употреба на алкохол, както и 161 случая на управление на МПС след употреба на наркотични вещества. "Всичко това е в резултат на засиления контрол. Основната цел на тези мероприятия бяха превенцията, засилването на полицейското присъствие в малките населени места, както и утвърждаването на доверието към държавните органи, призвани да защитават правата и интересите на гражданите“, заяви прокурор Конов.

Отделно от тези мероприятия, в изпълнение на разпореждане на Главния прокурор на Република България за противодействие на разпространението на наркотици в и около учебните заведения, са проведени 68 операции. Установени и задържани са били 27 лица, от които 9 са непълнолетни.

В резултат на цялостната дейност за противодействие на контрабандата и разпространението на наркотични вещества, на територията на съдебния район през 2020 г. са иззети: 62 кг кокаин, 221 гр  хероин, марихуана - 126,5 кг; 70,5 гр амфетамин, 5 326 кг метамфетамин, 104 таблетки екстази, иззети са 1111 растения канабис. За сравнение през 2019 година количествата са: кокаин - 25,5 кг; хероин 123 гр; марихуана - 20,7 кг; 1072 гр амфетамин; 1 кг матамфетамин; 67 таблетки екстази и 265 бр. растения канабис.

По отношение на най-масовите престъпления - тези срещу собствеността, също се констатира спад. През 2020 г. са регистрирани 72 грабежа, а през 2019 г. те са 117. Кражбите на имущество за изминалата година са 3076, а за предходната 2019-та са били 3345. Отнетите през 2020 г. моторни превозни средства са 100, а през 2019 г. те са били 139.

Прокурор Конов обърна особено внимание на резкия спад в броя на извършените телефонни измами. През 2019 г. са регистрирани 49 такива случая, а през 2020 г. само 4 случая. "Това е в резултат на целенасочените и координирани действия на правоохранителните органи и прокуратурата  през 2019 г. и през 2020 г. и следва да се отчете като безспорен успех“, коментира той.

През 2020 г. са образувани 3 наказателни производства, свързани с управление на отпадъци в нарушение на закона, както и в началото на м. май е образувано досъдебно производство за замърсяването на Варненското езеро.

По отношение на тежките криминални престъпления, през 2020 г. са регистрирани 5 умишлени убийства, като е налице спад в сравнение с 2019 г., когато са били девет. Неприключени са производствата по три от тях.

Процентът на разкритите престъпления за изминалата година е 40,1%. Запазва се добрата статистика от 2019 г., когато процентът е бил приблизително същия.

За разглеждане в съда са внесени общо 1659 дела, като през 2019 г. техния брой е 1480, т.е с близо 200 броя повече.

Беше отчетено повишение на ефективността в основната дейност на МВР и прокуратурата, насочена към превенция на престъпността, разкриване и доказване на извършените престъпления. "Намалението на броя на регистрираната престъпност сочи, че действията наистина водят до резултат“ заяви окръжният прокурор на Варна и допълни, че "това не дава право на отстъпление, а напротив – задължава“. Той направи равносметка на резултатите, които по думите му "дават ясна картина за насоките, в които следва да се съсредоточат усилията през 2021 година, и за слабостите, които трябва да бъдат преодолени“.

Прокурор Конов призова обществото за съдействие и взаимопомощ, особено по отношение на скритата, латентната престъпност. Той бе категоричен, че трябва да има непримиримост по отношение на корупционните практики и посегателствата срещу личността.

В заключение окръжният прокурор на Варна отправи благодарности към представителите на медиите за обективното и коректно представяне на информацията, както и за помощта, която прокуратура и полиция получават от гражданите на Варна и областта.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: