Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Окръжният съд проведе образователна среща с доброволци от училищните клубове по превенции
Автор: Екип Varna24.bg 15:07 / 14.03.2019Коментари (0)1687
©
Образователна среща с цел повишаване на правната култура на  доброволци от Градския превантивен клуб, се проведе в Окръжен съд – Варна. Учениците са активни членове на общността в десет варненски гимназии. Чрез подхода "връстници обучават връстници“ те са ангажирани  да предоставят достоверна информация на младите хора за рисковете, свързани с употреба на психоактивни вещества, трафика на хора, рисково сексуално поведение и опасности в интернет средата.

Гостуването на доброволците в Окръжен съд – Варна бе част от партньорството, започнало миналата година между дирекция "Превенции“ в Община - Варна и съдебната институция по образователния проект "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Тема на първата за тази година среща с доброволците беше "Психоактивните вещества и законът“. В ролята на лектор влезе съдия Яна Панева, която разясни каква е наказателната отговорност за разпространение, притежание и употреба на наркотици, какви видове наркотици има, какви са рисковете за подрастващите от тяхната употреба? Дадени бяха множество примери от практиката за опасностите и последствията от наркотиците.

Със сериозен интерес бяха дискутирани въпpocитe зa нaĸaзaтeлнaтa oтгoвopнocт нa нeпълнoлeтнитe лицa и видoвeтe нaĸaзaния, ĸoитo мoгaт дa им бъдaт нaлaгaни. Учениците научиха, че в HПК ca paзпиcaни ocoбeнитe пpaвилa, пo ĸoитo ce paзглeждaт дeлaтa, ĸoгaтo пpecтъплeниятa ca извъpшeни oт нeпълнoлeтни лицa.

Срещите с Градския превантивен клуб във Варненския окръжен съд ще продължат, като ще бъдат засегнати още теми от интерес за доброволците.

Съдът активно работи и по другият си образователен проект "Час по правосъдие“, реализиран с подкрепата на Регионалното управление по образование, обхващащ ученици до 9 клас.

През учебна 2018/2019 година до момента в двата образователни проекта са участвали съдиите: Асен Попов, Светла Даскалова, Яна Панева, Ралица Костадинова, Цветелина Хекимова, Даниела Писарова, Диана Стоянова, Ивелина Владова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова и Марин Маринов. Участието им като лектори в програмите е доброволно и безвъзмездно, като до март са обхванати над 500 деца.

Чрез беседи, които се провеждат в учебните часове или при посещения в съда, магистратите запознават децата с разделението на властите, функциите на съдебната власт, правата и отговорностите им. Целта на образователните програми е да бъде формирана и повишавана правната култура на подрастващите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: