Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Окръжният съд във Варна обменя опита си в детското правосъдие с Унгария
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 10.12.2019Коментари (0)1224
©
По покана на Окръжен съд – Варна до 13 декември на индивидуално работно посещение в съда е Виктория Майор, от Централния районен съд в Пеща, Унгария.

Виктория Майор е съдия от Наказателно отделение, като има допълнителна специализация за разглеждане на дела с участието на деца.

Припомняме, че Окръжен и Районен съд – Варна са единствените съдилища в страната, където се обособиха специализирани съдебни състави за работа с деца по т.нар. детско правосъдие. Те бяха създадени през 2015г., когато съдии от гражданско и наказателно отделения преминаха специализирано обучение. След това беше променена организацията на работа и всички дела, по които участват непълнолетни деца се разглеждат от специализираните състави. Година по-късно, през 2016г. беше открито специализирано помещение, т.нар. "синя стая", за щадящо изслушване на деца, чийто интереси са засегнати. Разпитите в него се водят от психолози, педагози, социални работници, като помещението се стопанисва от Окръжен съд – Варна и се ползва от съдии, прокурори, полицаи и служители на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" от града и региона.

В първия ден от едноседмичното посещение във Варна унгарският магистрат се срещна с ръководството на съдебната институция и съдии от Варненски окръжен съд. Те обмениха информация и дискутираха добрите съдебни практики в Унгария и у нас в областта на наказателното право. През седмицата чуждестранният магистрат ще има възможност да присъства на няколко дела, разглеждани от съда – домакин. Едното дело е въззивно наказателно производство срещу непълнолетен за нанасяне на средна телесна повреда. Другите две дела, които съдия Майор ще посети са граждански – за определяне на родителски права и режим на лични отношения.

В програмата са включени посещения в Районен съд – Варна, Центъра за медиация към съдебния район на ВОС, както и т.нар. "Синя стая.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: