Онкодиспансерът във Варна: Профилактиката е шансът за успешно лечение на рака!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:47 / 04.02.2020
3176
Днес, 4 февруари, е Световен ден за борба с рака. През 2019 година Съюзът за международен контрол на рака стартира тригодишна кампания с темата: "Аз съм и ще бъда". Тя призовава за личен ангажимент за намаляване на глобалното бреме на рака.

"Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД е здравното заведение с най-дълъг стаж в провеждането на профилактика в страната. Близо 15 години специалистите на болницата отделят от свободното си време два пъти годишно за безплатен преглед на пациенти с основна цел – ранно откриване на онкологични заболявания и тяхното успешно лечение.

За първи път през миналата година тези програми бяха финансирани. СБАЛОЗ – Варна стана част от мащабната профилактична програма на Община Варна. В нейните рамки – от 25 април до 30 ноември, през кабинетите на Диагностично-консултативния блок преминаха 671 граждани на Варна, от които 528 жени и 143 мъже, като най-активните са във възрастовия диапазон от 41 до 60 години. При около 1/3 от преминалите профилактични прегледи са открити отклонения в показателите. Част от тях са насочени за допълнителни изследвания или за консулт със специалисти, на други са назначени хирургично лечение или терапия.

Новорегистрираните болни в СБАЛОЗ – Варна през 2019 г. са 2724 души, от които 2082 са от Варненска област, а 642 – от Добричка. През кабинетите на Диагностично-консултативния блок са преминали над 16 000 пациенти, а през стационара на болницата в кв. "Аспарухово“ – близо 14 685.

Водеща диагноза през 2019 година е рак на белия дроб, която за първи път изпреварва рака на простатата и я измества на втора позиция през миналата година. Колоректалният рак е на трето място при мъжете.

За първи път тази година се очертава тревожна тенденция за увеличаване броя на новорегистрираните случаи с рак на белия дроб и при жените. Интересното е, че става въпрос за дами, които не са пушачи, отбелязва д-р Стелияна Стелиянова – медицински онколог в СБАЛОЗ – Варна. Като една от основните причини може да се приеме замърсеният въздух. И през 2019 г. първенството по брой новооткрити случаи при жените държи ракът на млечната жлеза., следван от рака на дебелото черво и на маточното тяло. И при двата пола обаче водещ е ракът на кожата. Нарастването му се отбелязва като тенденция и в национален, и световен мащаб.

През юли тази година болницата ще отбележи четири години от старта на все още единствената в страната Програма за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти и техните близки. Анкетирането на пациентите на СБАЛОЗ – Варна продължава да отчита, че водещи емоционални проблеми при повечето от тях са тревожността, следвана от нервност и страх. Основните практически проблеми на пациентите, болни от рак, са решенията, свързани с провеждането на лечение и финансовите несгоди, идващи в резултат на диагнозата.

През януари 2018 година беше поставено началото и на Арт група за жени с онкологични заболявания, която разви своята работа през миналата година и предстои да разшири дейността си през новата 2020 година.

Екипът на СБАЛОЗ – Варна ще бъде съпричастен и тази година на тригодишна кампания на Съюза за международен контрол на рака под надслов "Аз съм и ще бъда". Ще продължи и провеждането на кампании по над 15-годишната си програма за превенция на онкологичните заболявания, реализирана безвъзмездно от лекарите и безплатно за пациентите от екипа на СБАЛОЗ – Варна.

Тригодишната кампания на Съюза за международен контрол на рака, който организира Световния ден за борба с рака, която общинската болница приветства, призовава за личен ангажимент за намаляване на глобалното бреме на рака.

Кампанията има две направления:

Как хората могат да си помогнат сами:

Направете здравословен избор на начин на живот, който включва избягване на употребата на тютюневи изделия, получаване на много физическа активност, хранене със здравословна диета, ограничаване на алкохола и безопасност на слънце.

Запознайте се с признаци и симптоми на рак и насоки за ранно откриване, защото намирането на рак често прави по-лесно лечението.

Споделяйте истории за техния собствен опит с рака, общувайте с лицата, вземащи решения, и се присъединете към групи за подкрепа, за да помогнете за положителна промяна за всички хора, засегнати от рак.

Когато е възможно, използвайте работа и други ежедневни дейности по време и след лечение на рак като възможности за поддържане на нормалност, рутина, стабилност, социални контакти и доходи.

 

Как хората могат да помагат на другите

 

Подкрепете пациенти с рак и оцелели с физическото и емоционалното въздействие на рака дори след края на лечението.

Да призове правителствените лидери да се ангажират с адекватни ресурси за намаляване на смъртните случаи от рак и осигуряване на по-добро качество на живот за пациентите и оцелелите.

Обучете себе си и другите за връзката между някои поведения на начина на живот - включително пушенето, лошото хранене и липсата на физическа активност - и риска от рак.

Разплитайте слухове и митове, които водят до стигма и дискриминация срещу хора с рак в някои общности.

Насърчавайте училищата и работните места да прилагат политики за хранене, физическа активност и забрана на тютюнопушенето, които да помогнат на хората да приемат здравословни навици за цял живот.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).