Опасни капани дебнат варненци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:13 / 05.04.2023
1390
Счупени капаци на улични шахти тормозят варненци. Постоянно гледаме в краката си, за да не пропаднем в потрошените решетки, че после направо в ортопедията и травматологията, и лятото отиде на кино, с гипсирани крака или ръце, алармират читатели на Varna24.bg.

Проверка на медията ни по централните улици в града потвърди думите на хората. Много от капаците на ревизионните шахти и канали са силно компрометирани. Това ги прави много опасни за пешеходците.

Проблемът, според жалващите се, се крие в това, че повечето от решетките са от бетон.

Като мине по-тежък камион върху тях и ги троши. Едно време бяха здрави, дебели, изработени от чугун. Нямаха грешка. Един човек трудно би ги отместил, камо ли да ги строши, коментират още варненци.

Според тях трябва регулярно да се проверяват капаците на шахтите - било то на ВиК или на фирми за интернет и телевизия, чийто кабели минават под земята.

Проблемът с уличните канали във Варна не се свежда само в решетките и не е от вчера. Само преди близо 2 седмици писахме за прелели от дъжда шахти. Причината е в това, че на много места в града, особено в централната част, канализацията е смесена - битова и дъждовна. Нужни са милиони левове за разделянето й.  

Много читатели на Varna24.bg коментират, че рядко са виждали работници и машини да поддържат и почистват отводнителните шахти. Там проблемът е чисто организационен, категорични са жителите на Варна. Те разказват, че ден-два преди операцията, по дърветата се закачват листчета с информация, че предстои почистване. Масово хората не ги виждат и паркират. По този начин колите им блокират работата, той като са спрени над шахти. Работниците по поддръжката само констатират това, вдигат рамене и отминават. А след всеки дори и ситен дъждец, тя започва да се пълни, да прелива и да е причината градът да заприличва на Венеция.

Според варненци проблемът ще се реши след като се въведе график за поддръжката на уличната канализация - примерно два пъти в година - през пролетта и есента. Нужна е и голяма разгласа, че в даден район предстои такова мероприятие, както и информация за извозването и депонирането на събираните отпадъци от този дейност, и др.  

Наши читатели виждат проблем и в строителството, той като на мястото на еднофамилни къщи, в центъра на града се издигнаха многофамилни. Подземната инфраструктура обаче не е съобразена и не може да поеме увеличения дебит, както от отпадни води от бита, така и след дъжд.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).