Опасното училище "Васил Левски" в "Аспарухово" е укрепено, ремонтът му напредва

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:16 / 15.11.2019
3438
Напредва укрепването на училище "Васил Левски" в "Аспрухово", съобщи за Varna24.bg Георги Вецев – представител на фирма "БГ ленд“, която извършва ремонта.

Той сподели на какъв етап са строително-монтажните работи и укрепването на училището:

"Укрепването на училище "Васил Левски“ с бетонови елементи по предписание на проектантите и конструкторите, е изпълнено на сто процента. Външните фасади вече са завършени с топлоизолации, а северната фасада и с мазилка, както е по проект.

Дограмата на две от фасадите вече е сложена, на другите две в рамките на десет дена също ще бъде сложена предвид настъпващата зима, за да бъде затворено училището отвсякъде. След поставянето на дограмата тя ще бъде обърната и ще се сложи мазилката и на останалите външни стени. 

Прави се в момента металната конструкция на покрива и укрепване с метална конструкция по предписание на конструкторите. На втория етаж е изцяло завършена, работи се и на третия етаж. Вътре в сградата се работи по ел. инсталацията, ВиК, правят се където е възможно преградните страни, както е предписано по проекта, измазват се таваните и вървим по линеен график, както сме обещали.

Всичко, което е взето предвид като допълнителни нужди за укрепване на сградата и предписания на конструктори е взето предвид при ремонта, записано е в заповедна книга и възложено от Община Варна. Не се прави компромис в момента с нищо по ремонта на сградата, така че тя да стане годна за експлоатация и то в много добро състояние.

Принципно трябва до февруари 2020 г. да сме изпълнили основната си част от ангажиментите, след това има определен период, може би около месец, в който трябва сградата да изсъхне, да бъде приета и ако всичко е наред, до края на март трябва да приключим. Това е строителство все пак, затова може да възникнат непредвидени обстоятелства, към момента гоним и спазваме поетите си ангажименти", каза Вецев. 

Припомняме, че ремонтните дейности в сградата на НУ "Васил Левски“ в "Аспарухово" започнаха през август и се извършват от фирма "БГ Ленд“, която първоначално извърши демонтажни работи на компрометираните участъци.

Целта на предприетите дейности е да се осигурят безопасни условия за учениците от НУ "В. Левски“, а причината за забавянето на ремонта бе съдебно дело, заведено от фирмата-изпълнител на строежа на сградата "Стоянстрой“. 

"Имаме договор за строителство, сключен с Община Варна от 14.11.2018 г. с първоначален срок на изпълнение 150 дни. Работихме 34 дни, след което настъпиха обстоятелствата по спиране на строителството – заради установени допълнителни дефекти и заведено съдебно дело. Дейностите са възобновени веднага след разрешение от съда – на 30.07.2019 г. обясниха през август от фирмата, която извършва ремонта. От общината са възложени и допълнителни дейности по установените несъответствия с проекта. Строителите заявиха, че срокът за завършване на ремонта на сградата през февруари е разумен.

НУ "Васил Левски“ е било въведено в експлоатация през 2011 г. Строителството е било извършено след  договор за публично-частно партньорство с фирма "Стоянстрой“.  Заради проявени множество проблеми със сградата, установявани с констативни протоколи, Община Варна възложи извършване на конструктивно и техническо обследване на обекта. Изготвената експертиза посочи, че е необходимо тя да бъде цялостно конструктивно укрепена, тъй като е опасна.

Снимки от ремонта към началото на октомври публикува настоящият кмет на район "Аспарухово" Ивайло Маринов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).