Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Опера в Летния театър обещава преживявания, които дълго ще се помнят
Автор: Пламена Николова 14:56 / 07.02.2020Коментари (0)2119
©
XI издание на Опера в Летния театър от 18 юни до 22 август включва много разнообразни събития в жанровете опера, мюзикъл и балет, като премиерните заглавия са част и от програмата на ММФ "Варненско лято“ 2020. Залагаме високо ниво още в началото с "Аида“ от Верди, емблематичната постановка на Франко Дзефирели, един от най-големите режисьори на всички времена. На 18 юни и 20 август, за пръв път в България, в пълния й блясък ще покажем неговата "Аида“. Това каза Даниела Димова, директор на ТМПЦ Варна, на днешната първа пресконференция за ММФ "Варненско лято" 2020 в Община Варна.

"Благодарение на партньорството ни с фондация "Музика Чивика“ и нашия консултант Давиде ла Болита, постановката на Дзефирели ще бъде достоверно пресъздадена във всичките й детайли, включително декори, костюми, обувки, перуки и грим, които ще пристигнат във Варна с два ТИР-а. Първият спектакъл ще дирижира Джанна Фратта, която по Коледа ни впечатли в мултимедийния проект "4 Х 4“, а за втория спектакъл на диригентския пулт ще застане Светослав Борисов, нашия доскорошен главен диригент, който сега работи в Германия. Подбрали сме изключителен солистичен състав: Габриела Георгиева – Аида, Даниела Дякова – Амнерис, Валерий Георгиев – Радамес. За 20 август имаме вече потвърждение за участие в ролята на Радамес на световноизвестния български тенор Камен Чанев, който е пял тази партия в същата постановка на Франко Дзефирели на Арена ди Верона.

Следващото премиерно оперно предложение е "Кармен“ от Бизе на 16 юли, в модерния режисьорски прочит на Академик Пламен Карталов, събрал овациите на критиката и публиката в Япония. Под диригентството на Лоренцо Бизарри, в ролята на Кармен, за пръв път във Варна ще гостува нашумялото румънско мецосопрано Фиорентина Соаре, отличена с награди от почти всички престижни международни конкурси през последните две години. Нашият именит съгражданин, блестящият тенор Иван Момиров ще бъде Дон Хозе, една от неговите коронни роли, а като Микаела ще посрещнем забележителното италианско сопрано Елена Росси.

На 11 август предстои премиера на операта "Макбет“ от Верди, която подготвяме в колаборация с Националната опера и балет на Северна Македония, с режисьор Деян Прошев и диригент Бисера Чадловска. В ролята на Лейди Макбет ще аплодираме световната оперна прима Александрина Пендачанска, а в образа на самия Макбет ще се превъплъти друг звезден български глас – баритонът Кирил Манолов.

Вярна на своята страст към мюзикъла, Варненската опера продължава да разширява репертоара си с популярния жанр. Предизвикателството сега се нарича "Чаплин“, като световната премиера в Лондон и българската премиера във Варна излизат в една и съща година. Датите за Варна са 30 юни и 12 август. Създаден от композитора Крис Къртис и либретиста Томас Михън, мюзикълът разказва за пътя на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. Нашата постановка е дело на най-добрия български тандем в областта на мюзикъла - режисьора Борис Панкин и диригента Страцимир Павлов. Ролята на Чаплин е запазена за Мариан Бачев, който играе във всички постановки на Борис Панкин, а останалите артисти ще станат известни след кастинга на 29 февруари.

На 14 август във Варна, също за пръв път на българска сцена, ще излезе и премиерата на мюзикъла "Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, с режисьор Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов. Автор на адаптацията и оркестрацията на мюзикъла е композиторът и диригент Данко Йорданов, син на заслужилия варненски балетен тандем Галина и Стефан Йорданови.

В модула балет предвиждаме две събития. На 6 юли е планирана голяма Балетна гала с имена от световния балетен подиум, която по традиция поставя Сергей Бобров, з.а. на Русия и главен балетмайстор на Варненската опера. В негова хореографска редакция ще бъде и премиерата на 11 юли на знаковата в света на балета творба "Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

Нашият екип ще даде всичко от себе се, за да превърне тези и всички останали събития от Опера в Летния театър в преживявания, които вълнуват и дълго се помнят", допълни Даниела Димова.



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: