Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Оперна певица с номинация за Грами открива РАДАР Фестивал във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:39 / 26.07.2016Коментари (0)952
©
Във Варна, между 10-ти и 14-ти август, ще се проведе 3-тото издание на фестивала РАДАР, който представя музикални изпълнения, включващи други форми на изкуство.

Съвременен танц, театър, аудио-визуални изкуства и дори нови технологии са включени в музикални проекти от различни жанрове като съвременна опера, джаз и електроника. 

Откриването на фестивала за първи път ще се проведе на сцената на Държавна опера Варна от 20:00ч. на 10-ти август със съвременната опера "Лилит". 

В главната роля влиза сопраното с номинация за Грами - Клерън МакФадън. Българската следа в продукцията се оставя от живеещият и творящ в Холандия български пианист Димитър Бодуров, който пише музиката за Лилит и участва в представлението.

Близо 25 години Клерън МакФадън следва пътя на операта, гастролирайки на сцени като Ла Скала и Ковънт Гардън, които й дават статут на световна прима. Клерън е добра във всичко, но не и в сляпото следване на установени порядки, затова през 2012-та продуцира първото си представление, което разказва трагичната история на Лилит по един необикновен начин.

Според мит от Кабала, Господ създава от глина Адам и Лилит като равни. Лилит се смята за равна в очите на Господ, но Адам се чувства по-висш. Тя отказва да се подчини на Адам и напуска градината на Рая завинаги, избирайки да стане безкрайно скитащ демон. Адам моли Господ за по-покорен партньор и тогава Ева е създадена от реброто му. Чрез съчетаването на различни медии и музикални стилове, МакФадън изгражда драматично напрежение в ролята на Лилит, изправяйки се срещу Адам, който общува с нея от прожекционен екран. Думите на обич се преливат в думи на съжаление, а неосъзнатите желанията се превръщат в обвинения. МакФадън прави впечатляващ портрет в ролята на тази самотна жена, която е едновременно уязвима и уверена в своите убеждения. Преждевременната загуба на партньора на Клерън в проекта - Йерон Вилемс, през декември 2012 година, само няколко месеца след премиерата, прави Лилит своеобразен "жив" документ.

"Във Варна от мен публиката може да очаква неочакваното, тъй като никога не изпълнявам нещата по идентичен начин, но винаги е вълнуващо, защото "Лилит" е създадена и се изпълнява с много уважение към музиката и към публиката. Каня всички да потеглят с мен на това пътуване." - сподели Клерън за предстоящото си гостуванев Морската столица.

Освен с "Лилит" Клерън МакФадън ще се представи по време на РАДАР и с рецитала "Гласът на Америка през 20-ти век", в който зад рояла ще застане лауреатът на множество световни конкурси - Майк ДелФеро. Концертът ще се проведе в залата на Градска художествена галерия на 12-ти август от 19:00ч.
Клерън МакФадън и Майк Дел Феро ще направят ретроспекция на едни от най-влиятелните американски композитори през 20-ти век. Една богата програма - от госпъл музика през Джордж Гершуин и ДюкЕлингтън до модерни американски композитори. По време на концерта ще бъдат прожектирани партитури на някои от съвременните творби като Стрипсоди на КатиБарбериан, Ариа на Джон Кейдж, както и екстравагантната Соната еротика на Шултоф.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: