Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Оперната дива Александрина Пендачанска ще е Лейди Макбет в новата премиера на Варненската опера
Автор: Пламена Николова 17:09 / 19.06.2020Коментари (0)2969
©
Емоционален спектакъл сложи началото на Оперното лято на Варна вчера на Основна сцена на Варненската опера. Директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова приветства варненската публиката и обяви фестивала "Опера в Летния театър“ за открит, съобщиха от пресслужбата на културната институция .

Солистите на операта излязоха пред Симфоничния оркестър на Варненската опера под палката на Кръстин Настев с нескрито вълнение след дългото отсъствие от сцената и поднесоха  на вярната си публика любими арии на царствени особи от едни от най-популярните бисери от музикалната съкровищница. Един след друг в благороднически одежди и с корони се представиха Ирина Жекова, Димитринка Райчева, Михаела Берова, Даниела Дякова, Свилен Николов, Валерий Георгиев, Венцеслав Анастасов, Евгений Станимиров, Пламен Димитров, Иво Йорданов, Гео Чобанов, Деян Вачков, Илина Михайлова. Ентусиазирани аплаузи изпращаха всяко изпълнение. Буря от емоции предизвика силният финал с брилянтното изпълнение на Иван Момиров като принц Калаф, Габриела Георгиева като Турандот от едноименната опера на Пучини и хора на Варненската опера. След тази вдъхновяваща вечер следват представленията на мюзикъла "Да пееш под дъжда“ с Орлин Горанов и Мариан Бачев на 24 юни и "Травиата“ от Верди на 30 юни. Надеждите са за хубаво време и се очаква те да се играят на обичайната фестивална сцена – Летния театър. 

Междувременно Варненската опера се готви за огромно предизвикателство – премиерата на "Макбет“ – операта, която великият Верди дълго време смята за най-доброто си произведение. Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет е голямата звезда в блестящия солистичен състав, а неин партньор в ролята на Макбет ще е най-успешният български баритон по световните сцени Кирил Манолов. Диригент е маестро Найден Тодоров, режисьор Кузман Попов. Премиерните спектакли на операта, която е част от официалната програма на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ 2020, ще бъдат на 10 и 12 август. Билетите вече са в продажба. 

Александрина Пендачанска беше любезна да сподели вълненията си около подготовката за "Макбет“ с Варненската опера: 

"Лейди Макбет е роля, за която съм мечтала през целия си живот, откакто съм започнала да пея. Чаках да настъпи този момент, в който ще мога да я изпея и аз. И съм много щастлива, че дойдох до този етап в кариерата си и във вокалното си развитие – да мога да се изправя пред този образ. Партията е много подходяща за глас като моя, който напълно отговаря на това, което е написано от Верди. Затова очаквах да дойде моментът, в който ще мога с естествения си тъмен тембър, с който съм създадена, да я изпея. Тя също има и колоратури, които много обичам, а гласът ми има тази подвижност, която е необходима за ролята. Аз много се наслаждавам на тези колоратури – пея ги с истинско удоволствие. Чувствам се много удобно в ролята на Лейди Макбет и тя е може би партията, която пея с най-голяма наслада.“ 

Това е трети съвместен проект на оперната дива с ТМПЦ – Варна, след един свръхемоционален концерт, посветен на 30-годишната й сценична дейност, с който се откри през 2018 ММФ "Варненско лято“ и една бляскава "Тоска“ през 2019.

За Александрина Пендачанска партньорството с Варненската опера е наситено с позитивни вълнения: "Много съм щастлива всеки път, при всяко завръщане във Варна, защото във Варненската опера се чувствам много добре – обгрижена, и в същото време на едно изключително високо професионално ниво. Всяко идване във Варна е с радост. А фантастичният Летен театър, който сам по себе си е един спектакъл, вдъхновява с естествената си среда още от момента, в който излезеш на сцената.“

Билетите за фестивала Опера в Летния театър 2020 са със специални цени - жест на Театрално-музикален продуцентски център - Варна към ценителите на музиката. Билетите от всички ценови пояси се предлагат на цени двойно по ниски от Лято 2019. Така билетите от 80 лв. това лято са по 40 лв., тези от 60 са по 30 лв., от 40 - по 20 лв., и от 30 - само по 15 лв. За групи над 9 души и за тези, които изберат офертата Културен маратон за 5 и повече представления, ще има и 20 % отстъпка. Касата на Операта работи и в събота и неделя.

Повече информация за програмата на "Опера в Летния театър“ открийте в сайта и Фейсбук страницата на Държавна опера – Варна:

www.facebook.com/OperaVarna

www.operavarna.com

http://tmpcvarna.com




Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: