Определиха носителите на награда "Варна". Вижте кои са

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
12:31 / 22.04.2024
2207
Номинациите за награда "Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинския съвет.

Голямата награда тази година отива при Димитър Трайчев за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна.

В раздел "Литература“ е номиниран Красимир Машев за издадената му през 2023 г. книга "Кални бани“, в която описва героите на прехода. Призьор в категория "Изобразителни изкуства“ Христо Христов, който през 2023 година представя успешно юбилейната си изложба във Варна, Пловдив и Германия, като допринася за утвърждаването на положителния имидж за града ни.

В раздел "Театър“ индивидуалната награда си поделят актьорите Константин Соколов и Мария Томова. Актьорът от Драматичния театър "Стоян Бъчваров“ – Варна е отличен за изключителното му актьорско майсторство в изграждането на образа на обущаря Петър в представлението "Ботушът“. Младата актриса е номинирана за завладяващото ѝ превъплъщение в характерния образ на Пипи в спектакъла "Пипи Дългото чорапче“. Колективната награда отива при екипа на Държавен куклен театър – Варна за успешната реализация и впечатляващата актьорска работа в мюзикъла "Питър Пан“.

Номиниран в категория "Опера“ (изпълнителско изкуство) е Симфоничният оркестър на Държавна опера – Варна за високо професионално майсторство и художествени постижения в симфоничните концерти – "100 години от рождението на Добрин Петков“, "Пета симфония“ - Малер, "В навечерието на Рождество Христово“.

Сред призьорите са и техните колеги от балетната трупа в Държавна опера – Варна. Те получават признанието за високохудожествени постижения в новата хореографска редакция на балетния спектакъл "Ромео и Жулиета“.

Журналистката Зоя Черешарова – Михайлова от РТВЦ – Варна е номинирана в раздел "Кино“ за работата ѝ като автор на документалния филм "Полет към мечтите“, посветен на 30-годишнината от създаването на Варненската детско-юношеска опера.

В раздел "Журналистика“ наградата отива при фоторепортера Пламен Гутинов за изключителната му фотоизложба "Пулсът на града“ и при екипа на Кореспондентското бюро на БТА за интензивното отразяване на културния и обществения живот на Варна и по повод 125-годишнината от създаването на Агенцията.

Наградите по традиция ще бъдат връчени в навечерието на 24 май. Преди това номинираните за отличието трябва да получат одобрението и на Общинския съвет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).