Ориент Експрес пристига днес във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:50 / 06.06.2023
12648
Днес, 06.06.2023 г., точно в 17:10 часа, влакът-легенда "Ориент Експрес" ще пристигне на ЖП гара "Варна" и ще спре на перон "4". Това съобщиха от VisitVarna. Историческият влак пътува по линията Париж - Истанбул, а първият рейс е през далечната 1883 година.

Интересът към влакът е винаги голям, а през годините в него са се возили известни личности като Елизабет II, Франц Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол. "Ориент Експрес" добива още по-голяма полулярност след публикуването на романа на Агата Кристи "Убийство в Ориент Експрес".

Друг интересен факт е, че преди Втората световна война по време на прехода му през България влакът е управляван лично от цар Борис III.

Купетата са разкошни, в стил ар-деко и всяко едно от тях разполага със собствена баня със студена  топла вода. Преди век това е било за първи път в света.

Създател на "Ориент експрес“ е белгиецът Жорж Нагелмакерс. Името на влака пътниците измислят спонтанно. В онези времена (а и днес) този воаяж се е смятал за едно от най-незабравимите и авантюристични пътешествия.

На борда е забранено да се носят джинси, независимо колко известен или състоятелен е пасажерът. А за вечерята във вагон ресторанта се изисква спазването на строг дрес код – вечерни рокли, смокинги, папийонки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).