Оригинален метод за привличане на вниманието въведе варненско училище

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
14:20 / 29.01.2018
37698
Уникален метод за привличане на вниманието на учениците въведе варненско училище. В ОУ "Цар Симеон I" от близо месец началото на часовете и краят на всеки от тях се оповестява не с училищен звънец, а с музика, научи Varna24.bg.

"Това си е наша инициатива, със средства от училищния бюджет изградихме училищно радио, специална система за оповестяване във всяка класна стая и в двора на училището. Целта ни беше да го направим по-привлекателно място за децата. Мелодиите бяха въведени през декември и тогава пускахме предимно коледни песни и класически произведения. Сега вече преди и след всеки час има специална музика", сподели за Varna24.bg директорката на училището Стоянка Велянова. 

Интересен е подборът на музикалните произведения. В 7.15 и 13.15 ч. при първа и втора смяна учениците са посрещнати за влизане в училище с мелодията от филма "Мисията невъзможна".

Непосредствено преди първият час ролята на първи звънец има приятния призив "Уважаеми ученици и учители, време е за час. Моля заповядайте в класните стаи!".

Следва песента "Когато светците тръгват", която е с български текст и фигурира в учебника по музика.

Като втори звънец звучи вечния хит на Europe - The Final Countdown.

За края на първия час пък звучи "Поредният приятен час завърши".

В голямото междучасие цари истинска веселба, тъй като звучи български фолклор. Последователно се пускат Право хоро, Пайдушко хоро, ръченица, Дайчово хоро, като всяко от тях се изучава в учебниците по музика. 

"Децата ми споделиха, че на много места се завъртат хора в класните стаи", каза директорката г-жа Велянова.

Интересен е и финала на всеки учебен ден. В края на последния час приятен глас дава напътствия на учениците как да спазват правилата за движение и пътна безопасност. Малчуганите са ежедневно предупреждавани как да пресичат улицата и как да се качват в автобуса.

Освен нестандартния подход за известяване началото и края на учебния процес, учебното заведение е сред първите въвели видеонаблюдение, мултимедия и нови технологии във всяка класна стая. 

Съвсем скоро училищното радио ще се използва и за похвали. Досега съществувала специална книга, а сега даровити и успели ученици в различни конкурси и състезания ще бъдат популяризирани чрез радиоточката, допълни директорката. 

Г-жа Велянова каза още, че децата приемат много добре промените, а в училището няма случаи на агресия, предвид респектиращата роля на въведеното видеонаблюдение.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).