Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Още броят етажните собствености във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 16.09.2009Коментари (0)595
© Varna24.bg
Най-вероятно към края на следващата седмица ще има яснота относно броя на жилищните входове във Варна, които трябва да бъдат регистрирани по силата на Закона за управление на етажната собственост. В най-напреднал етап е работата по тази картотека в "Младост". Там вече са отчели, че предстои да регистират 1140 домоуправители на входове в сгради, построени до 2008 г. В близките дни ще стане ясно и колко са етажните собствености, влезли в експлоатация от началото на тази година. В района вече са готови да приемат заявления за регистрация, но до момента са получили само едно. Тъй като много от гражданите не ползват интернет, в районната администрация са създали условия те да си ксерокопират бланките за заявления, правилника за вътрешния ред и книгата на собствениците. Около 100 - 150 души вече са консултирани по закона, но непрекъснато валят въпроси на граждани, уточниха от "Младост".

Кметът на "Владиславово" Добромир Джиков е разпоредил на районния архитект до края на тази седмица да се изготви картотека на блоковете. Тя трябва да бъде базирана на архитектурните планове на жилищните сгради. Предстои администрацията на "Владислав Варненчик" да организира събрания с домоуправителите по микрорайони, на които да разясни задълженията на етажните собственици.
До 30 септември с картотека на блоковете трябва да разполага и "Приморски". Тъй като това изисква да се обходят всички сгради в района, работата на администрацията ще бъде подпомогната от Обществения съвет към "Приморски".

И районните техници в "Одесос" са ангажирани с изготвянето на картотека на блоковете. От администрацията очакват следващата седмица вече да са готови за приемането на заявленията за регистрация на входовете. До седмица подробна информация за процедурата ще бъде обявена на сайта на района. Към момента в "Одесос" разполагат с книга, в която са описани около 200 домоуправители. Данните за тях са били събрани още през лятото, когато те се обърнали към районната администрация с въпроси относно новия закон.

В "Аспарухово" е разпореден оглед, който да уточни броя на етажните собствености в района, като паралелно с това тече и разяснителна кампания. До момента е получено едно заявление за регистрация, а следващата седмица се очаква да има повече яснота около картотеката на жилищните сгради.

От вчера на практика тече срокът за свикване на общи събрания на етажните собственици. По силата на Закона за управление на етажната собственост това не се допуска в отпускарския период от 15 юли до 15 септември. Живеещите в блокове обаче вече трябва да създадат нужната организация, за да вземат решение относно формата на управление и управителния орган, правилника за вътрешния ред и вписванията в домовата книга. Всички етажни собственици трябва да направят това до края на октомври, когато изтича предоставеният им 6-месечен срок от влизането на закона в сила.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Серия от трусове в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: