Оставиха в ареста майка на три деца, издирвана в Италия за кражби

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:24 / 02.07.2020
1768
Апелативният съд във Варна не намери основания да измени мярката за неотклонение на българска гражданка, издирвана в Италия за извършени кражби и използване на чужди платежни инструменти, съобщават от пресцентъра на съда.

Според издадената от съда в италианския град Лоди Европейска заповед за арест, Атанаска С. е разследвана за отнемане на портфейл с лични документи и две банкови карти, и изтегляне чрез тях на сума от 3 400 евро, както и за кражба на портфейл със 170 евро. 

На 4 юни Шуменският окръжен съд определи Атанаска С. да бъде задържана под стража. Мотивите са тежката наказуемост на деянията, за които искащата държава е издала заповед за задържане с цел наказателно преследване и наказуемостта им и според българското законодателство. Атанаска е осъждана неколкократно у нас за сходни престъпления. 

Делото за екстрадицията е насрочено пред Шуменския окръжен съд за 13 юли. Тогава ще бъде разгледано и делото срещу съучастника на Атанаска – Симеон П., който също е бил задържан по искане на италианската държава. Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че той е съдебен заседател. Мъжът е с мярка за неотклонение "домашен арест“. 

Днешното съдебно заседание пред въззивната инстанция бе второ по ред. В предходното - на 23 юни съдебният състав назначи съдебно-медицинска експертиза, с помощта на която да прецени дали здравословното състояние на 40-годишната жена позволява продължаване на престоя й в ареста. Експертизата бе приобщена към делото, а вещото лице представи заключенията в съдебната зала. Според тях, няма данни за остро възпалително заболяване и медицински противопоказания на пребиваване в ареста.

Пред съда представителят на Апелативната прокуратура посочи опасността търсеното лице да извърши престъпление, предвид предходната му съдимост.

Защитата на Атанаска изтъкна здравословното й състояние и семейното й положение - има 3 деца, за които сега се грижи сестра й. 

При произнасянето си Апелативният съд се съобрази с отказа на Шуменския окръжен съд да измени първоначално определеното "задържане под стража“ и с изводите на съдебно-медицинската експертиза. Въззивният съд потвърди определената от първата инстанция мярка "задържане под стража“, за да обезпечи евентуалното предаване на жената на италианските власти. Продължаването на престоя на исканото лице в ареста не би накърнило правата му, с оглед насроченото след десет дни дело за екстрадиция, обоснова се съдебният състав.

Определението, с което Апелативен съд – Варна отказа да измени мярката за неотклонение на издирваната от италианския съд Атанаска С., е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).