Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Оставиха във варненския арест Иван, издирван във Франция за побой и отвличане
Автор: Пламена Николова 08:47 / 09.12.2020Коментари (0)1870
©
Български гражданин, издирван от Република Франция, остава под стража до разглеждане по същество на искането за предаването му на френските власти. Иван Х. е бил обявен за издирване във връзка с извършването на 4 престъпления, съобщават от Апелативен съд Варна.

На 21 януари тази година е бил предизвикан сблъсък между две превозни средства. Докато собственикът на пострадалия автомобил оглеждал щетите, трима извършители му нанесли удари, е записано в Европейската заповед за арест. След това завързали ръцете му, за да го качат в колата и откарат на друго място. Свидетел подал сигнал и жандармерията се отзовала. Заподозрените побегнали с автомобила на жертвата и опитали да избегнат проверка от органите на реда. Наложило се използването на система за принудително спиране на автомобила. Все пак тримата успели да избягат. При разследването един от тях бил идентифициран като Иван Х. Той е обвинен за 4 престъпления: задържане, отвличане или противозаконно лишаване от свобода;  причиняване на телесна повреда;  съучастие в кражба; отказ на шофьор да се подчини на сигнал за спиране.

Окръжният съд във френския град Бове е издал Европейска заповед за задържане, с която се иска предаването на българина с цел провеждане на разследване. Сънародникът ни е бил арестуван от полицията в Нови пазар на 20 ноември.  Окръжният съд в Шумен е задържал Иван под стража, но той обжалва определението пред Апелативния съд във Варна.

Апелативната прокуратура намира основания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо исканото лице. Според държавното обвинение, е установено бягство при преследване, което означава, че при по-лека мярка, мъжът отново може да опита да се укрие.

Защитата на българина каза, че без отговори в Европейската заповед за задържане остават въпросите за конкретните действия и степента на участие на Иван Х. в разследваните престъпления.    

За да се произнесе, съставът на Апелативния съд взе под внимание тежестта на обвиненията: разследваните престъпления във Франция се наказват с 5 години лишаване от свобода. Макар за 3 от деянията да не се изисква двойна наказуемост, те съставляват престъпления и по българското национално законодателство. Няма съмнение, че издадената от френските компетентни органи Европейска заповед за арест отговаря на изискванията на закона – тази проверка е основна задача в настоящото производство пред българския съд. От тази гледна точка Апелативният съд не споделя възраженията на защитата за липсващи конкретни данни. Информацията в достатъчна степен може да послужи за целите на Европейската заповед за арест. Съдебният състав изтъкна и бягството на Иван при опита за задържане като елемент, характеризиращ личността му.

С тези аргументи въззивната инстанция потвърди определението на Шуменския окръжен съд, по силата на което Иван Х. е задържан под стража до разглеждане на делото за предаването му на френските власти.

Определението на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: