Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
Ѕизнес
 риминални
»нституции
ƒруги
„итателски
ќстров за дивите птици ще бъде изграден във ¬арненското езеро
јвтор: ѕламена Ќиколова 14:59 / 10.12.2020 оментари (10)1558
©
ѕилотен изкуствен остров ще бъде изграден край ¬арна. “ой ще бъде дом на защитени видове птици и ще подобри състо€нието на водната екосистема на ¬арненското езеро. «еленото бизнес решение за ефективно използване на драгажни маси, което е изц€ло в унисон с високите амбиции на ≈вропейската зелена сделка, идва от ƒържавно предпри€тие "ѕристанищна инфраструктураУ (ƒѕѕ»).

¬ сътрудничество с Ѕългарското дружество за защита на птиците (Ѕƒ«ѕ), ƒѕѕ» ще изгради мащабна зелена инфраструктура, ко€то ще допринесе за постигането на целите за опазване на биологичното разнообразие на проектната зона от Ќатура 2000 "¬арненско-Ѕелославско езероУ. “ам ежегодно се концентрират над 20 000 водолюбиви птици от 64 вида. Ќа територи€та на езерата са установени 202 вида птици, 79 от които са включени в „ервената книга на Ѕългари€.†

ќбщи€т устройствен план на ќбщина ¬арна предвижда да се създадат 10 нови острова в акватори€та на ¬арненското и Ѕелославското езера. ÷елта е да се увеличат зелените зони около града и да се компенсират унищожените в миналото местообитани€ на птиците. »менно затова изграждането на пилотни€ остров е стратегическа стъпка.

¬ рамките на проекта ще бъдат разработени най-подход€щите методи и техники за създаването на първи€ от 10-те нови острова. ѕреди, по време и след изграждането на острова ще бъде извършван прецизен мониторинг на въздействието на дейностите върху екосистемите. “ака добри€т опит ще може да се използва при създаването на останалите 9 острова и ще може да се предвиди и предотврати всеки риск от увреждане на качеството на водните екосистеми.

ѕроектът предвижда изграждането и на две наколни дървени платформи за гнездене на птици Ц в защитена местност "ятатаУ и в западната част на Ѕелославското езеро. ќстровът и платформите ще предостав€т подход€щи услови€ за водолюбивите птици да гнезд€т на спокойно и безопасно м€сто през пролетно-летни€ период, както и сигурно м€сто за почивка по време на миграци€ и зимуване.

¬арненско-Ѕелославски€т езерен комплекс, разположен в близост до един от най-големите туристически и индустриални центрове на Ѕългари€ Ц град ¬арна, има

гол€мо социално и икономическо значение не само за региона, но и за ц€ла Ѕългари€.

“ой е важна зона с международно значение за зимуващите водолюбиви птици. ѕрез 1997 г. е об€вен за ќрнитологично важно м€сто, а през 2007 г. Ц за «ащитена зона по ƒиректива 79/409/EEC за опазване на дивите птици под името "¬арненско-Ѕелославско езероУ BG0000191.

ѕроектът "ƒемонстраци€ на пилотна зелена инфраструктура като печелившо решение за биоразнообразието и развитието на ¬арненското езероУ Ц LIFE for Lake Varna е първа стъпка в стремежа на ƒѕѕ» към реализирането на концепци€та "«елено пристанищеУ за българските портове и допринас€ за изпълнение на една от 17 ÷ели на ќќЌ (UN 17 SDGs) Ц за съхранение и устойчиво ползване на океаните, моретата и морските ресурси за устойчиво развитие.††

ѕроектът се финансира по ѕрограма LIFE на ≈—. ѕо програмата се реализират мащабни проекти за опазване на околната среда и природата. ѕо този начин се подпомага прилагането на директивите за птиците и местообитани€та и изграждането на мрежата от защитени зони "Ќатура 2000У. ѕроектите представл€ват пилотни схеми във връзка с изпълнението на целта на ≈— за спиране на загубата на биоразнообразие.

«ареждане! ћол€, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.12.2020 г.
0
 
 
ƒо летище остров за птици. ѕо-добре в кокошарник да сложат лисици да паз€т кокошките.
0
 
 
ќсигур€ват препитанието на ћаксуда :)
0
 
 
¬сичката € ћара втасала! рЯ§£рЯ§£рЯ§£
0
 
 
Ќа този остров да засел€т съгражданите от ћаксуда:)
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ‘евруари 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
¬иж още:
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
ѕарламентарни избори 2021 г.
—кандално от —еверна ћакедони€: Ѕългарски€т език не съществува, ние ги
Ѕойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справ€ ќбщина ¬арна с овлад€ването на последиците от проливните дъждове?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: