Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Осъден за опит за убийство поиска по-лека присъда
Автор: Екип Varna24.bg 11:04 / 12.11.2015Коментари (0)692
©
Йордан Димитров, осъден от Окръжен съд Търговище на 6 години и 8 месеца затвор, при първоначален строг режим затова, затова че направил опит умишлено да убие приятеля си Георги, поиска от Апелативен съд Варна да измени присъдата, да я съобрази с многобройни смекчаващи вината обстоятелства и да намали размера на присъденото му наказание.

Преди 4 месеца, при условията на съкратено съдебно следствие Окръжният съд в Търговище призна вината на 25-годишния мъж, затова че на 9 февруари тази година, около 19,00 ч. в Търговище, в близост до механа "Роден кът", направил опит умишлено да убие съгражданина си Георги Георгиев (23 г.). Деянието останало недовършено по независещи от дееца причини. Съдът му присъди 10 години затвор и намали с 1/3 наказанието до 6 години и 8 месеца, които да изтърпи при първоначален строг режим.

Обезщетението, което Йордан трябва заплати на пострадалия си приятел за причинените му страдания е 40 000 лева. Близо 3700 лева общо са разноските по делото и държавната такса върху присъденото обезщетение.

Пресслужбата на съда припомня казуса, който свързал съдбите на Йордан и Георги. Двамата се сближили, след като подсъдимият се върнал от Испания, където живеели и работели родителите му. Йордан бил затворен и необщителен. Споделял, че след тежък побой, нанесен му като ученик в Русе понякога халюцинирал - виждал демони и други подобни неща. Хвалел се, че в Испания бил обучаван на бойни изкуства. Колекционирал мечове и ножове. Йордан и Георги споделяли общата си слабост към марихуаната. 

Във фаталния ден се събрали, за по цигара от забранената трева. Йордан обаче пил преди това алкохол, който в съчетание с марихуаната предизвикал илюзорно виждане, че Георги е заплаха за него. Нападнал приятеля си и му нанесъл два удара с ръце в главата и в тялото, съборил го на земята. Извадил сгъваем нож и го пробол в лявата гръдна половина. Продължил да му нанася удари с ножа, въпреки опитите на Георги да се защити. Нанесъл му още седем удара в главата, в шията и в рамото. Георгиев успял да отблъсне нападателя си и избягал. Хора от близкия ресторант извикали Бърза помощ. Спешна операция в МБАЛ Търговище спасила живота на пострадалия.

Комплексна психолого-психиатрична експертиза, назначена от съда в Търговище е дала заключение, че Йордан не страда от психиатрично заболяване, но в момента на деянието е бил в състояние на уплаха, заради приема на психоактивни вещества, смесени с алкохол. Според експертите, в това състояние той е припознал жертвата си като заплаха, поради което е действал себезащитно.

Днес защитата му отново припомни смекчаващите вината на Йордан обстоятелства. Той е неосъждан, без противообществени прояви и както в хода на разследването, така и пред първата съдебна инстанция е направил пълни самопризнания и е изразил съжаление за станалото. Същото направи и днес пред Варненския апелативен съд.

Прокуратурата се съгласи със защитата на подсъдимия, че опита за убийство не е извършен предумишлено, но намира, че присъденото наказание е справедливо и следва да се потвърди от втората съдебна инстанция.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30-дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: