Осъдени за иманярство обжалват присъдите си пред Варненския апелативен съд

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:39 / 22.10.2015
593
Димитър Димитров от Разград и неговите съграждани Добромир Стоянов и Калин Петров, осъдени от Разградския окръжен съд за търсене на археологически находки с металотърсачи, без да имат разрешително за това, обжалваха днес пред Апелативен съд - Варна условните си присъди. 

В началото на юли тази година първата съдебна инстанция призна вината им, затова че на 12 октомври 2014 година, в землището на с. Попина, област Силистра, тримата в съучастие като съизвършители, в нарушение на закона търсели артефакти, въоръжени с технически средства, които не били регистрирани. Всеки един от тях получил условна присъда - 1 година "лишаване от свобода", отложена с 3 годишен изпитателен срок и по 5000 лева глоба.

Припомняме, че служители на Гранично полицейско управление Силистра забелязали колата на иманярите в района на с. Гарван - местността "Лозята", до разклона за с. Попина. Полицаите наблюдавали действията на подсъдимите, които на равни разстояния един от друг старателно "претърсвали" с металотърсачи неизораната нива. Тъй като районът бил чест обект на иманярски набези, граничарите решили да извършат проверка. Иззели от иманярите 16 находки. Експертиза установила по-късно, че само една от тях (част от кръст) може да бъде отнесена към средновековието - X - XII век, но без да има културно-историческа стойност и да бъде национална богатство. Археолозите припомнят, че Североизточна България е била център на Първото българско царство, а специално в с. Гарван е имало крепост от този период.
Както пред първата съдебна инстанция, така и днес в своята жалба пред Апелативния съд подсъдимите твърдят, че като членове на БАТСЗМ (Българска асоциация за търсене на самородно злато и метеорити) и са търсили именно такива обекти, а не артефакти.

Тримата настояват за пълното им оневиняване. Според държавното обвинение присъдата е справедлива.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).