Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Осъдиха Общината за разбита кола в дупка по Аспарухов мост
Автор: Пламена Николова 15:17 / 27.03.2018Коментари (3)3872
©
Застрахователна компания успя да осъди Община Варна да заплати щетите по разбит автомобил, след пропадане в яма по Аспарухов мост, научи Varna24.bg.

В постановление на Варненския районен съд се посочва, че обезщетението е за "вреди, причинени на лек автомобил "Шкода" вследствие виновно бездействие на служители на общината, по отношение вмененото им задължение да поддържат пътната мрежа в Община Варна в изправност, поради което на 20.12.2016г. при управление на застрахования автомобил в гр. Варна в началото на Аспарухов мост посока от центъра на гр. Варна към кв. "Аспарухово" водачът е реализирал ПТП, пропадайки в необезопасена дупка на пътното платно, в резултат на което са настъпили имуществени вреди по застрахования автомобил“.

От документите по делото става ясно, че управляваният от М.К.К. лек автомобил, е преминал през необозначена и необезопасена дупка на пътното платно, вследствие на което са настъпили вреди по автомобила – увредена предна дясна гума и тас.

Ответната страна, т.е. общината, твърди, че : "Аспарухов мост е публична държавна собственост, поради което Община Варна не е пасивно легитимирана да отговаря по предявения иск. Твърди, че съобразно изискванията на ЗДвП, когато МПС не е в състояние да се придвижва на собствен ход, поради причинени му вследствие на произшествие вреди, ПТП задължително се посещава от органите на МВР. В случая това не е сторено, както и не е извършена проверка за алкохол на водача; липсва фотографски материал за състоянието на лекия автомобил и за повредите по него. В случая самият водач не е изпълнил вменените му от ЗДвП задължения да се съобрази с атмосферните условия, състоянието на пътя и на превозното средство. Моли предвид изложените съображения по делото да бъде постановено решение, с което насочените срещу него искове бъдат отхвърлени като неоснователни."

В показанията си обаче свидетел установява, че през месец декември 2016г. пътувал с лек автомобил марка "Шкода", след като се качили на Аспаруховия мост чули шум от колата. Спрели и установили, че предна дясна гума била увредена, капакът бил паднал. След като автомобилът преминал през внадката, имало железа които стърчат и това било причината за ПТП.

В материалите по делото се посочва още, че Аспарухов мост попада в урбанизираната територия на гр.Варна. Затова следва да се има предвид, че към процесния период е в сила разпоредбата на чл.30 ал.5 от Закона за пътищата, съгласно която  Агенция "Пътна инфраструктура" осъществява дейностите по текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища в урбанизираните територии на населени места с население до 100 000 души, каквото населено място не е гр. Варна. В конкретния случай се установи, че повредата по гумата на автомобила е в резултат от преминаване през неравност/дупка/ на пътното платно, отстраняването на която предполага извършване на текущ ремонт, за която дейност съгласно цитираната разпоредба на чл.30 ал.5 от Закона за пътищата отговорност не носи Агенция "Пътна инфраструктура". За да е налице основание за ангажиране на отговорността на Община Варна във връзка с осъществяване на дейност по текущ ремонт на републикански път следва населеното място, в чиято територия е пътят да е с население над 100 000 души, каквото населено място е гр. Варна.

 В решението си съдът посочва, че общинската управа трябва на първа инстанция да заплати 178 лева на застрахователното дружество и 610 лева съдебно-деловодни разноски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Georgi Zhelev 3
премахни филтъра

+2
 
 
Направо може да сте Сигорни че няма дае първия
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Либерализъм и консерватизъм в Европа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: