Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Осъдиха управителката на аптеката в онкологичната болница във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:25 / 02.06.2017Коментари (0)1906
© Varna24.bg
Предадената на съд за длъжностно присвояване на животоспасяващо лекарство в големи размери Петя Кочева, управителка на аптеката в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко Марков" във Варна, бе осъдена окончателно на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок от Варненския окръжен съд и призната за виновна за извършено продължавано престъпление по член 202, ал. 2, т. 1, във връзка с член 201 от Наказателния кодекс.

Първата съдебна инстанция - Варненският районен съд, произнесъл ефективна присъда лишаване от свобода за срок 4 години и 6 месеца при общ режим в затворническо общежитие спрямо магистър-фармацевтката по обвинителния акт на Районната прокуратура във Варна. 

С присъдата Варненският районен съд лишил подсъдимата Петя Кочева и от право да упражнява професията магистър-фармацевт по член 37, ал.1, т.7 от НК. Последвала жалба от защитата на подсъдимата срещу ефективната присъда пред Варненския окръжен съд, станала повод за въззивното производство за извършеното длъжностно присвояване на животоспасяващите лекарства за лечение на рак на гърдата на стойност 42 778 лева. 

Подсъдимата Петя Кочева като управител на аптеката в онкологичната болница във Варна била наясно, че при лечението на пациенти с медикамента "Херцептин" в отделението по медицинска онкология и палиативни грижи се реализирали излишъци, както и че отчетността в лечебното заведение и последващият контрол били занижени. Решила да се възползва от това и да си набавя допълнителни доходи, като продава излишъците. В началото на 2014 г. Петя Кочева се запознала със собственика на няколко аптеки в Пловдив Николай Александров. По нейна инициатива двамата се срещали и тя му продавала животоспасяващия лекарствен препарат "Херцептин", който присвоявала от болницата. Липсите на медикамента след присвояването, извършвано от Кочева, били замествани от персонала на лечебното заведение от икономии, които се правели при разреждането му.

Присвоителните действия на управителката на аптеката Кочева били забелязани от служители в онкоболницата през септември 2014 г., след като им направило впечатление, че приготвеното количество с флакони "Херцептин" не отговарят на записаното в лекарския лист. Достъп до медикаментите имала единствено Петя Кочева като управител на аптеката.
Така от 5 септември до 25 октомври 2014 г. подсъдимата успяла да присвои 39 флакона с лекарствения препарат, като стойността му била 42 778 лева според назначената по делото съдебно-оценителна експертиза. След като набавила количеството, Кочева провела разговор със свидетеля Александров и двамата си уговорили среща пред хотел в Несебър.

Подсъдимата влязла в автомобила му и предала чанта с 39-те флакона "Херцептин". За лекарството Александров платил на ръка на Кочева 29 250 лева. При претърсване на автомобила на свидетеля лекарственият препарат бил намерен и иззет. При обиск на Кочева на същата дата полицията иззела получената сумата, която е отнета в полза на държавата. 

Решението на Варненския окръжен съд е окончателно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: