Освен "Градски транспорт" критики получиха "Пазари" и "Ученическо и столово хранене"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:57 / 28.06.2018
2577
Годишните отчети на общинските дружества одобри на днешното си заседание ОбС-Варна след близо двучасови дебати. Разгледани бяха финансовите резултати на 19 дружества – 12 лечебни заведения и 7 търговски дружества. Голяма част от тях са в стабилно състояние и отчитат печалба.

От здравните заведения устойчиво развитие показват Онкоболницата "Д-р Марко А. Марков“, Спортният диспансер, повечето диагностично-консултативни центрове. Отрицателни резултати имат единствено АГ-болницата "Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“, ДКЦ "Св. Иван Рилски“ в "Аспарухово“ и Специализираната болница по очни болести, но са предприети оздравителни мерки. Болницата за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (бившият Тубдиспансер), която от години трупа дългове, този път е на печалба заради финансовата помощ от страна на общината. От търговските дружества положителни резултати отчитат "Дворец на културата и спорта“, "Пазари“, "Обреди“. С най-голяма загуба е "Градски транспорт“, но за това финансово състояние има обективни причини, бе изтъкнато по време на заседанието. Цената на билета не е повишавана от 2006 г., а от тогава до сега разходите, най-вече за заплати, са се увеличили неколкократно. Към момента над 60% от приходите на "Градски транспорт“ са за възнаграждения.

Освен към "Градски транспорт“ критики бяха отправени и към ръководствата на "Пазари“ и "Ученическо и столово хранене“. Общинското дружество, стопанисващо пазарите във Варна, е на печалба, но тя е по-малка в сравнение с минали години. Основната причина е закриването на три пазарни площадки заради изпълнението на големи инфраструктурни проекти – тези до Автогарата, на ул. "Роза“ и в кв. "Аспарухово“. Същевременно дружеството бележи голямо увеличение на наличните парични средства – през 2017 г. те са били 2,64 млн. лева, а две години по-рано – 1,49 млн. лева. Събираемостта на вземанията е значително подобрена, стана ясно на заседанието.

С отрицателен финансов резултат е завършило 2017 г. "Ученическо и столово хранене“. Това се дължи на повишението на цените на хранителните продукти и увеличаването на минималната работна заплата, каквато получават голяма част от служителите на дружеството. Въпреки затрудненията, които “УСХ-Варна" изпитва, то предлага качествена услуга и няма критики към храненето на децата, посочиха съветници.

Управителите и контрольорите на всички общински дружества бяха освободени от отговорност.

Заседанието на Общинския съвет продължава с одобряване на пазарни оценки и вземане на решение за провеждане на публичен търг за продажба на недвижими имоти – частна общинска собственост.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).