Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Осветиха обновената сграда на Учебния център за подготовка на пожарникари във Варна
Автор: Пламена Николова 17:22 / 29.05.2019Коментари (0)9695
С отслужен водосвет за здраве бе отбелязана 50-годишнината от откриването на единствения по рода си в страната учебен център за подготовка на млади пожарникари, който се намира на бул. "Сливница" 159 във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

В присъствието на главен комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН и ректора на Академията на МВР доц. д-р Неделчо Стойчев бяха открити реновираната сграда на учебния корпус и помещенията за настаняване на курсантите.

Директорът на школата, Петър Колев, сподели за медията ни интересни подробности около възникването и изграждането на центъра за обучение, както и за настоящият повод за събитието:

"Центъра за специализация и подготовка във Варна по пожарна безопасност и защита на населението е създаден със заповед на министъра на вътрешните работи през 1969 г. и е започнал с обучението на 50 служители за нуждата на пожарната по него време. През 80-та година с повишаване потребностите на пожарната броят на обучаемите е повишен на сто, като помещението, в което се е помещавало училището по него време е било на третия етаж на Първа служба по пожарна безопасност.

След повишаване броя на едновременно обучаемите са настанени служители да спят в базата на ВМС и 87-ма година вследствие на това, че потребностите са се повишили и условията не са отговаряли на нуждите, започва строителството на новата сграда, която е завършена през 1991 г. Тя е строена с частично финансиране от бюджета и с труда на служители и обучаеми.

Тази година се навършват 50 години от създаването на центъра. Провеждаме 19 вида курсове, от които 6 са с първоначална професионална подготовка, останалите са професионална специализация и актуализация на професионалната подготовка. 

В момента имаме 260 човека, които обучаваме едновременно в базата във Варна и Монтана, поради голямата потребност на Главната дирекция на изпълнителски кадри. Нашият център е единственият в България и ползваме като помощна база базата на бившата Гражданска защита - учебния център в гр. Монтана, като там провеждаме част от обучението, което е пак под егидата на МВР. 

При нас се обучават назначени служители, които са преминали конкурс към съответните териториални и областни дирекции, както за пожарникари, така и за полицаи. Ние при нас не назначаваме, чрезвичайни са случаите, някой да не може да завърши. Предварителния подбор е завършен и конкуренцията е голяма. Хората са достатъчно мотивирани, професията не позволява да се правят компромиси и обучението трябва да е на ниво.

Защото тези хора реално работят с един истински враг - огънят. Не е като в армията да си играят с виртуален противник. Ние играем в реални условия. Преди три години подехме една инициатива, при която получихме дарение в материали от Община Варна, фаянс, теракот, стъкла и започнахме със силите на служителите на дирекция Пожарна безопасност чрез доброволен труд да извършим цялостен ремонт. Като напреднахме малко с вътрешните ремонти бяхме подкрепени от страна на Академията, МВР и Главната дирекция, отпуснати бяха средства и успяхме да подменим обзавеждане и да санираме сградата. Затова днес празникът ни е двоен и ще можем да изразим благодарността си към момчетата, които положиха доброволен труд, за да е постигнат тези резултати.", обясни директорът на школата Петър Колев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: