Освободените от ареста варненски лекари проговориха за ТЕЛК-измамите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:25 / 27.02.2019
6702
Някои от лекарите, обвинени в най-мащабната схема за измами с ТЕЛК-решения, дадоха своя коментар по случая за Нова тв. По-рано този месец при акция във Варна бяха задържани шестима, а у тях бяха открити над 1,7 милиона лева. По-късно, обаче всички бяха освободени.

Един от лекарите, обвинени в организирана престъпна група, е д-р Ваня Петкова. При акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата бяха задържани още трима лекари и двама братя - сирийци с българско гражданство. Според разследващите групата организирала издаването на фалшиви ТЕЛК решения на здрави хора, за да получават инвалидни пенсии.

"Не зная защо ни следиха така. В София излиза ние сме колеги с Митьо Очите, с Баневи, с Арабаджиеви. Защо не ги следиха със СРС-та всички, които милионите на държавата изкрадоха", казва д-р Петкова. Тя твърди, че никой не я е молил да подправя решения нито го е правила. "Аз за себе си – не съм вземала пари от пациенти, това съм казала пред адвокат. Писала съм решения според документите. Каквото е. При това, всяко нещо, което ние издадем – то подлежи на контрол от НОИ", добави още тя.

За акцията във Варна разказва и д-р Мима Великова, която е била задържана докато е била с пациент в кабинета си. Тя също отрича обвиненията - не била подправяла изследвания на пациенти. "Нямам случай, в който да съм надвишила диагноза, която да може да повлияе на процента на ТЕЛКа" казва тя. Великова разказва още, че познава братята сирийци. Обаждали й се, за да запазват часове за прегледи на пациенти.

"При мен тук пациентите са идвали, да – идвали са записани. Работя с тях по час и половина. Платили са си за това, което съм отработила допълнително, извън здравна каса. Но не съм надвземала неполагащи ми се пари", добавя лекарят.

Според разследващите пациентите, изпращани от сирийците, използвали специална парола по време на прегледите. Трябвало да кажат "Много поздрави..." От всички първоначално задържани само сирийците, сочени за лидери на групата, остават под домашен арест.

Виж коментарите (1)

Още по темата (10):
28.02.2019 Спецсъдът не откри никакви доказателства, че варненските лекари са участвали в престъпна група
28.02.2019 Обвиняемите за ТЕЛК аферата във Варна се изправят пред Спецсъда
21.02.2019 Над 200 фалшиви ТЕЛК решения издадени само за 4 месеца чрез разбитата схема във Варна! Не искали да работят с роми
21.02.2019 Обрат с фалшивите ТЕЛК решения: Пуснаха всички задържани медици от Варна от ареста
20.02.2019 Вижте имената на сирийците и варненските лекари, замесени в големите далавери с ТЕЛК
19.02.2019 МВР показа видео и снимки след разбиването на престъпната група от варненски лекари
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).