Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От 22 до 31 май приемат електронно документи за първокласници във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:58 / 02.05.2017Коментари (0)1753
©
За първи път всички училища на територията на община Варна ще приемат електронно заявления за записване на първокласници. Това ще става с разработената в съответствие с изискванията на новия образователен закон система. Електронният прием ще стартира точно в 10 часа на 22 май и ще приключи в 17,30 часа на 31 май.

3917 деца предстои да бъдат записани в първи клас през новата 2017/2018 учебна година. "Предвидените в държавния планприем 150 паралелки в общинските училища са напълно достатъчни, за да обхванат всички. Родителите трябва да бъдат спокойни", заяви в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" "Утро в нашия град", Елена Кенарова, началник отдел образование в община Варна. 

Тя даде повече подробности за начина на работа на електронната система за прием на документи. "Не мисля, че ще има затруднения. Системата вече е апробирана в училищата. Важно е родителите предварително да влязат на сайта на всяко училище, в което смятат да подават заявления, за да се запознаят с изискванията, тъй като по отношение на задължителните документи има особености по места. След като системата за прием бъде активирана, те трябва да влязат на сайта на едно от училищата, което са избрали, да отворят бланка за заявление и да попълнят нужните данни, след това от падащото меню могат да изберат и другите училища към които са се насочили. 

Смятам, че онлайн подаването на документи е улеснение за родителите, но ако предпочитат, могат да отидат и на място в училището, като срокът е същият - от 22 до 31 май. След като попълни заявлението до край, родителят получава регистрационен номер, който е един за всички училища, в които е подал документи за детето си. Важно е да се знае, че до 31 май, докато системата затвори, родителите могат да правят корекции в своите заявления.

 Друго което те трябва да знаят - ако след първо класиране детето не е прието, не се налага да попълват ново заявление за явяване на второ класиране. Детето продължава да се състезава за тези училища, които са избрали. Ако обаче детето е класирано в училище, което родителят не желае, тогава задължително трябва да подаде второ заявление за участие във второто класиране, като отново влезе в системата и попълни данните" - разясни Елена Кенарова.

Близостта на училището до местоживеенето по настоящ адрес е критерият за прием, който носи най-много точки. Следващите критерии училищата са подредили по свое усмотрение. Сред тях са близост до местоработата на родителите, друго дете от семейството в същото училище и др.

Крайното класиране на приетите първокласници ще стане ясно на 13 юни. Ако има незаписани деца, между тях ще бъдат разпределени останалите незаети места в училищата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: